Začíná rašit medvědí česnek! Kdy a kde ho sbírat a jak jej využít v kuchyni?
7. 3. 2021 Tipy a triky
V jarních měsících hrají v kuchyni prim bylinky, které jsou po dlouhé zimě prvními nositeli vitamínů a minerálů. A protože je v této době třeba posilovat imunitu, určitě je do jídelníčku zařaďte - můžete začít třeba medvědím česnekem, jehož sezóna právě startuje!
Medvědí česnek znali už staří Slované
Medvědí česnek není žádná novinka. Znali ho a jeho sílu využívali již staří Slované. Byl a stále je poměrně vzácný, a to zejména z toho důvodu, že roste pouhé dva měsíce v roce. Objevuje se přibližně od poloviny března a mizí v průběhu května. V případě této byliny ale hodně záleží na počasí - někdy se medvědí česnek objeví už koncem února, jindy až v dubnu. V každém případě je ale chuťově nejlepší a má nejvíc živin právě v prvním měsíci růstu.
Kde ho hledat?
Zpočátku ho lidé nacházeli ve vlhkých listnatých lesích. I dnes se dají najít místa, kde vytváří nádherně voňavé plochy. Medvědí česnek si ale můžete koupit jako sazeničku. Pokud máte zahrádku, umístěte ho na zastíněné vlhčí místo. Poroste ovšem i v květináči nebo truhlíku na balkoně či terase. Jenom pozor na to, že v prostoru orientovaném na jih bude chřadnout. Proto se hodí na „severní“ balkony, kde toho jinak moc neroste.
Mohlo by vás zajímat
Medvědí česnek v kuchyni
Jak už název napovídá, hodí se všude tam, kde byste jinak použili klasický česnek. Rostlina se dá využít celá, a to jak její listy, tak i květy. Platí ale, že listy obsahují nejvíce zdraví prospěšných látek. Medvědí česnek ocení i všichni ti, kteří se ze zdravotních důvodů vyhýbají běžnému kuchyňskému česneku, protože není tak „agresivní“. Listy nasekejte a přidejte do různých pomazánek, skvěle dochutí různé polévky nebo omáčky. Pokud ho nasbíráte hodně, můžete listy spařit a upravit je jako špenát. A pokud tak úplně nevíte, co s ním, nasekanými listy obložte obyčejný chleba s máslem, ze kterého se rázem stane dokonalá lahůdka. Žádná inspirace k večeři? Uvařte těstoviny, přidejte k nim pesto z medvědího česneku a je hotovo! Jestli vám zbude pár listů, nevyhazujte je, dají se totiž dobře zamrazit nebo usušit.
Medvědí pesto
Nejspíš všichni znáte bazalkové, ale pesto se dá velmi snadno připravit i z medvědího česneku. Budete potřebovat cca 150 g listů, olivový olej, ořechy (například vlašské) hrubou sůl a na jemno nastrouhaný parmazán. Listy omyjete, nakrájíte na malé kousky. Pokud byste chtěli dál pesto připravovat jako tradiční, měli byste ho dát do hmoždíře a takzvaně utlouct. Jestli hmoždíř nemáte, budete si muset vystačit s mixérem, kde všechny suroviny důkladně promixujete. Před uzavřením ve skleničce pesto zakápněte olivovým olejem.
Mohlo by vás zajímat
Zdravotní benefity
Nejenom, že medvědí česnek skvěle chutná, ale je také skvělou prevencí vůči některým chorobám. Kromě toho, že obsahuje vitamíny a minerály, skrývá v sobě i silice, látky snižující hladinu cukru v krvi, a alicin, jenž má údajně protinádorové účinky. Bylinka rovněž pozitivně působí na cholesterol, čistí organismus a přispívá ke snížení krevního tlaku. Také se mu přezdívá přírodní antibiotikum.
Témata
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Japonské sushi a hry: Co jedí sportovci v Tokiu na letošní olympiádě a co naopak jíst nesmějí?
Největší sportovní událost roku, olympijské hry v… Číst více
Nejlepší podzimní polévka, která ani polévkou není. Seznamte se s japonským ramen
Představíte si při zmínce o japonské kuchyni jen… Číst více
Tlusté japonské nudle udon: Skvěle nasáknou chuť vývaru nebo omáčky, ale nepsaným zákonem je, že je musíme srkat
V asijské kuchyni se nepoužívají pouze rýžové… Číst více
Jaké jsou nejznámější druhy nudlí v asijských pokrmech a jak je připravit, aby chutnaly stejně dobře jako v asijském bistru? Poradíme, jak se v nich vyznat
Asijské nudle se vyrábějí z různých druhů surovin a mouky. Každý druh má jiné vlastnosti a jinak se vaří. V asijské kuchyni je velmi důležitá… Číst více
Den smažených krevet
Maso krevet obsahuje velké množství vitamínů a kyselinu listovou, spoustu minerálů a bílkovin. Proto jsou krevety považovány za dietní surovinu.… Číst více
Zázrak jménem miso pasta: Japonci jí vděčí za dlouhověkost i za pátou chuť umami
Neobešla by se bez ní polévka miso, která její… Číst více
Pokrmy z asijských bister snadno připravíte i doma. Vyzkoušejte třeba kousky masa nebo zeleniny v tempuře
Odkud je tempura Její historie je zajímavá. Wikipedie uvádí, že tempura pochází z portugalského regionu Alentejo, odkud ji v 16. století přivezli… Číst více
Znáte japonské pohankové „špagety“ soba? Zkuste si je připravit podle našeho receptu!
Špagetám se podobají, jsou ale placatější a mají… Číst více
10 nejpopulárnějších jídel na světě: Jak na ty nejlepší špagety, domácí burger i dokonalou pizzu?
Jsou jídla, která neznají hranice. Napříč všemi… Číst více
Zelenina schovaná do křupavého těstíčka: Tempura vyžaduje ledové těsto a rychlé smažení, pak je výsledek fantastický
Smažení určitě nepatří mezi zdravé úpravy jídla… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Komentáře (1)