Hovězí kližka po burgundsku z trouby

Marie Svarcova Kuchařka: Marie Svarcova

Doba přípravy: 2,5 hod 4 porce Hovězí maso 9 názorů

Suroviny

1 kg hovězí kližky
600 ml hovězího vývaru
200 ml kvalitního červeného vína
100 g slaniny
2 lžíce sádla
50 g másla
1 lžička oleje
4 větší cibule
1 mrkev
100 g žampionů
2 stroužky česneku
2 lžíce rajčatového protlaku
12 kusů šalotky
2 bobkové listy
2 snítky čerstvého tymiánu
sůl
pepř
Recept si zatím oblíbilo 10 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Maso očistíme, odblaníme a nakrájíme na větší kousky. Slaninu nakrájíme na malé kostičky, mrkev na kolečka a cibuli nahrubo. Troubu zapneme na 170° C spodek/vršek.

  2. V hluboké pánvi na sádle zprudka opečeme (po částech) všechno osolené a opepřené maso a přendáme do pekáčku nebo nádoby, kterou budeme používat do trouby. Do výpeku dáme slaninu, necháme pustit tuk a přidáme cibuli i mrkev. Za občasného míchání restujeme, až začne cibule zlátnout, přidáme protlak promícháme a vše přendáme k masu. Zalijeme vínem, necháme odpařit, přidáme 500 ml vývaru, bobkový list, snítku tymiánu a dáme péct na 2-2,5 hodiny. Během pečení můžeme zkontrolovat jak maso měkne, případně podlít horkou vodou (nebývá to nutné, ale řiďte se vlastní troubou).

  3. Před koncem pečení očistíme šalotky a žampiony. Šalotky necháme celé, žampiony překrojíme na poloviny nebo čtvrtky podle velikosti a orestujeme na pánvi s rozpuštěným máslem a lžičkou oleje. Když začnou lehce zlátnout, podlijeme zbylým vývarem a podusíme asi 10 minut.

  4. Změklé maso vyndáme stranou, omáčku propasírujeme přes sítko, vrátíme maso zpět, přidáme šalotky se žampiony. Promícháme, dle chuti přisolíme, přivedeme k varu a odstavíme. Masíčko je jemné, měkoučké a zahušťovat není potřeba, propasírovaná cibule a mrkev dostatečně sos zahustí. Podávat můžeme s bramborovou kaší, šťouchaným bramborem nebo jen s francouzskou bagetkou.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 12 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Hovězí kližka po burgundsku z trouby

  • yanull yanull(moderátorka)

    casino: Zastávám stejný názor, rozlišuji mezi blánou a flaksou, což je tuhá šlacha, která přenáší sílu svalu, ale už vím, co nechám a co půjde pryč. V "pitvání" se nevyžívám ;-):-)

    Odpovědět

  • Eja57: díky :-K:-)

    Odpovědět

  • casino: :-K Díky , hezký den a všem hodně zdraví :-K

    Odpovědět

  • casino casino

    Marie Svarcova:
    Ba ne, takovou kuchařskou zhovadilost bych si nedovolil prezentovat jako radu;-)
    No, ale mám odzkoušeno ještě jednu věc stran té tlusté blány: v případě podezření na její budoucí nepoživatelnost ji nechám vcelku a přihodím ji k masu (a vyhodím ji až posléze).
    Ale mé postupy berte s rozvahou...:-) Např. do vánoční polévky z kapra použiji na vývar doslova i poslední šupinu (tedy vyjma žluči a střev, pokud se mi tato nechce obracet naruby a čistit). Ale mačaft o tom nemá ani páru, protože by polévku takto připravenou se ffší pravděpodobností nepozřel... ;-)

    Odpovědět

  • Eja57 Eja57

    Marie Svarcova: no tak to bych taky "oloupala":-K

    Odpovědět

  • Eja57: :-K Dík za komentář, když kupuji maso u řezníka také to nedělám ale tohle vypadalo přímo děsivě v tlusté bláně (jelikož to bylo balené maso nebylo to moc poznat), šlo to krásně stáhnout a pod tím byla ještě jedna blána tenká tu jsem nechala. Možná jsem udělala chybu ale nechtěla jsem riskovar, že to nebude k jídlu. Ještě jsem se s ničím podobným u řezníka nesetkala :-K Hezký den a hodně zdraví všem. :-)

    Odpovědět

  • casino: Já jsem koupila kližku v supermarketu (náš řezník má v této době zavřeno), byla celá v tlueté bláně tak jsem ji raději odstranila , nechtěla jsem riskovat, že to bude tvrdé. Dík za radu :-K Hezký den

    Odpovědět

  • Eja57 Eja57

    casino: kdysi jsem po vztekání se nad očišťováním kližky dospěla k názoru, že kližka je kližka prostě proto, že je to kližka...a při pomalém dušení ukáže, co umí:yes:
    Takže s nimi zcela souhlasím.
    Když bud chtít "čisté" maso koupím jiný kus zvířete...

    Odpovědět

  • casino casino

    "Maso očistíme, odblaníme a nakrájíme..."
    :-K
    Kdysi, z čiré lenosti, jsem kližku neodblanil a vůbec jsem se s ní moc nepáral...
    Tepelnou úpravou se šlašky ztratí, šlachy povolí, úpony zgelovatí a sós více želíruje a celkově je plnější :yes:
    A od těch dob se s kližkou moc nemaluju... :-)
    No, na rozdíl od Písně práce je LENOST matka pokroku, že :-D

    Odpovědět

Tématické fráze: recepty z hovězí kližky

Zapomněl/a jsem heslo