Houby a jejich zpracování
16. 12. 2012 Vaření
Houbaření se stalo pro mnohé z nás doslova koníčkem. Mimo zdravé a příjemné procházky, jsou houby vítaným zpestřením našeho jídelníčku. Houby obsahují spoustu vitamínů a taky vitamín D, který se úpravou a sušením neničí.
Houbaření se stalo pro mnohé z nás doslova koníčkem. Mimo zdravé a příjemné procházky jsou houby vítaným zpestřením našeho jídelníčku. Houby obsahují spoustu vitamínů - např. vitamín D, který se úpravou a sušením neničí.
- Sbíráme pouze ty houby, o kterých víme, že jsou opravdu jedlé.
- Nikdy nejíme houby syrové a při jejich zpracování dbáme na dostatečnou délku tepelné úpravy.
- Houby nemyjeme, pouze navlhčeným hadříkem odstraníme listí a jehličí.
- Nikdy nesbíráme do neprodyšných obalů (igelitové sáčky), ale pouze do košíků a doma houby hned rozložíme aby se nezapařily.
Houby upravujeme různým způsobem, podušené zmrazujeme, zavařujeme a taky sušíme.

Sušení hub
Na sušení vybíráme houby zdravé a pevné. K sušení se hodí hříby, kozáci, bedly, křemenáče, mladí pevní klouzci, masáci, lišky, holubinky, václavky.
Houby krájíme na 1/2 cm silné plátky, mnohem silnější než na běžné vaření.
Nakrájené houby rozložíme v 1 vrstvě na rošt nebo síta, vyložené čistým papírem, ne novinami.
Takto připravené síta můžeme sušit na slunci, večer síta schováváme do teplé místnosti. Síta můžeme dát na ústřední topení, nad kamna nebo sušit na čisté půdě.
Houby můžeme také sušit v pootevřené troubě na 50°C, nebo v sušičce na ovoce. Sušení hub by nemělo trvat déle jak 4 dny.
Správně usušené houby šustí, snadno se lámou a krásně voní, víc než čerstvé houby.
Houbové koření
Dobře usušené houby rozemeleme na starém kávovém mlýnku smícháme se sušenou petrželovou natí, podle své chuti přidáme mletý pepř a kdo chce může přidat majoránku a mletý kmín.
2. Houbové koření s bylinkami
Dobře usušené houby rozdrtíme nebo pomeleme skoro na prášek a podle své chuti přidáme sušenou petrželku, libeček, celerovou nať,saturejku. Tuto směs přidáváme do polévek několik minut před dokončením varu. Taky můžeme přidat do omelet, omáček na těstoviny, atd.


Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Odměna pro TOP autory receptů
Všichni se už těšíme ven, na čas strávený s přáteli, třeba u dobrého jídla z grilu. Na Topreceptech jsme moc rádi za každého z vás, kdo své… Číst více
Průvodce přidáváním receptu
Recepty nekopírujte z jiných webů bez souhlasu autora: pokud se nějakým receptem inspirujete, napište jeho zdroj stručně do Poznámky, kde jste… Číst více
Moderátorský panel
Návody tipy Nová sekce, kde budou tipy a návody při vařešní pečení. Můžete do tabulky i doplňovat, jen prosím využijte jinou barvou a pište pod… Číst více
Administrátorský panel
Statistiky štítkování a kategorizace Číst více
Jak uchovat a zpracovat brokolici. Bez zmražení dlouho nevydrží
Brokolice je velice oblíbená zdravá zelenina zajímavého tvaru, příbuzná květáku nebo také kapustě. Pěstuje se a prodává v zelené (nebo sytě fialové)… Číst více
Jak založit žitný kvásek. Stačí k tomu jen dvě suroviny
Kvásek většinou zakládáme z žitné celozrnné mouky. Ta obsahuje části obalů zrna, na kterých je největší výskyt spících spor potřebných mikroorganismů… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Komentáře (20)
Já jako dítě školou povinné a milovník hub, jsem chodila na václavky, trošku osmažila, zbaštila a nikdy mi nic nebylo... dnes už je smažím nebo vařím déle, tenkrát jsem vůbec nevěděla,že jsou mírně jedovaté...moje známá nechce o václavkách ani slyšet, od té doby jak jí bylo špatně
Jardo, jo máš pravdu, i pravé hříbky jsme dávali syrové do houbového salátu, ale holt dřív jsem tomu věřila nějak víc, dneska, jak je to znečištěný.......