Dlabeme zdravě s Mishkou: První krůčky ke zdraví
8. 5. 2013 Životní styl
V dnešní uspěchané době není výjimkou, když se malé děti doslova cpou ve fastfoodech, školáci nakupují svačiny v automatech s cukrovinkami, bagetami a chipsy, zapijí to vydatnou dávkou coca-coly nebo jiného "skvělého" pitíčka. Spousta lidí kvůli práci celý den nejí a večer to potom dohánějí ne zrovna vhodným způsobem. Opačným případem jsou lidé, kteří nemají co dělat, tak celý den chodí a uzobávají, kde se co namane.
I když stravování našich starších generací nebylo nejideálnější (spousta omáček, knedlíků, buchet atd…), alespoň nám maminky a babičky vařily poctivá domácí jídla. Dnešní domácí vaření je uspěchaná hromada polotovarů, pytlíčků a hlavně chemie. Samozřejmě existují rodiny, kde se těmto potravinám vyhýbají a snaží se žít zdravě. Já jsem se svými dětmi a přítelem k těmto rodinám nedávno připojila.



Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Jak uchovat syrovou zeleninu v soli? Zeleninová směs vydrží až do další sezony a výborně dochutí naše polévky a další jídla
Domácí zelenina v soli je k dochucení a doplnění polévek velmi vhodná. Výhodou je, že známe složení - použijeme pouze kvalitní a chutnou zeleninu.… Číst více
Jak připravit bramborové halušky. Video nám předvede osvědčený postup
Jednoduché a levné halušky Přílohové halušky se připravují jen z několika surovin. Podle některých receptů sice stačí mouka, voda a sůl, ale aby se… Číst více
20 receptů na pokrmy s levným masem: Jak ušetřit a přitom se dosyta najíst
Kolikrát se nám stalo, že jsme se museli uskrovnit, protože jsme se vydali z peněz? Někdo to naštěstí nemusí vůbec řešit, ale pro mnoho lidí… Číst více
18 levných pomazánek na chlebíčky: Připravte chutné mazání za pár korun
Chlebíčky miluje mnoho z nás, protože je lze připravit na mnoho způsobů - a tak si každý přijde na to své. Obměňovat lze pomazánku, kterou natíráme… Číst více
Jaké jídlo uvařit, když je málo času a v lednici zůstaly knedlíky z předchozího dne? To je snadné - přece knedlíky s vajíčkem
Použít můžeme buď knedlíky, které máme od včerejška uložené v lednici, nebo i knedlíky mražené. Nakrájíme si je na úhledné kousky a můžeme se pustit… Číst více
Zelí jako příloha: Máme 4 možnosti. Které dáte přednost?
Víte, že zelí můžete připravit několika základními způsoby? A to k tomu nepočítáme různá vylepšení a rodinné recepty na to "nejlepší" zelí. Způsob… Číst více
MasterChef Česko 2022: Dokonalé tartaletky podle loňské vítězky Besky rozhodly o postupu do finálové šestnáctky
Nebeská tartaletka podle Besky rozhodla o… Číst více
Jak zužitkovat staré rohlíky: Zapečené s klobásou, nebo s vejci a sýrem jsou vynikající levnou večeří pro celou rodinu
Problematiku přebývajících rohlíků z předešlého… Číst více
Depresivní dort je ideální moučník do časů krize. Bez vajec i másla, přesto chutná naprosto úžasně
I když by se mohlo zdát, že depresivní dort je… Číst více
7 receptů na žemlovku: Spotřebujete do ní starší pečivo i jablka z vlastní úrody
Můžeme upéct jednoduchou žemlovku s jablky, která vyjde nejlevněji a suroviny na ni často máme po ruce, nebo vylepšenou žemlovku, do které se nám… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Komentáře (12)
Také se snažím o zdravější způsob stravování. Dost jsem si o zdravé výživě přečetla a názory i tzv. odborníků na zdravou výživu se rozcházejí v hodnocení toho, která surovina je zdravější a které je třeba se raději vyhýbat. Každý člověk je jiný a co vyhovuje jednomu, nemusí vyhovovat druhému. Jelikož jsem potřebovala i zredukovat svoji váhu, pomohla mi ze začátku moje výživová poradkyně - dietoložka, k níž dnes docházím hlavně přeměřit si svoje tělesné hodnoty a hlavně, aby s úbytkem hmotnosti neodcházela i svalovina. Samozřejmě jsem musela přidat i pohyb. Dnes si váhu spíš už jen udržuji. Nemusím mít zrovna ideální
Když to shrnu, tak můžu říct, že jím 5 - 6x denně, nezapomínám ani na svačinky a nemám pocit hladu a potřebu "zobat". Jím mnohem víc zeleniny, ovoce s mírou, zato pravidelně, luštěniny, více ryb, masa jen bílá, vepřové a hovězí vyjímečně, tak jednou za měsíc, dva a jen libové. Hlídám si také, abych to nepřehnala se sacharidy. Vyloučila jsem bílé pečivo, tučná jídla a razantně omezila sladká jídla. Když už mám chuť na něco sladkého, dám si zmrzlinu nebo ruskou zmrzlinu
Hlavně mi ale jídlo musí i chutnat a nesmím se do něj nutit jen proto, že je to zdravé.
Při tvoření jídelníčku jsem objevila dost jídel, která jsem znala už z dětství, jen jsem na ně buď pozapomněla, nebo je moje rodina odmítala. Dnes mi nedělá problém si je uvařit třeba jen pro sebe a to také proto, že mám víc času na rozdíl od zaměstnaných žen.
kazdopadne, osobne bych zustala u cukru, sirupu, sladu nebo medu a nepouzivala fruktozu, nedavno jsem cetla zajimavy clanek o tom, jak zvysena konzumace fruktozy muze prispivat k ateroskleroze...a se sladidly (byt prirodnimi) bych byla take opatrna..u diabetiku je to jasne, ti nemaji jinou volbu, ale nevim, proc by zdravy clovek mel sladkou chuti na jazyku poslat telu signal, ze prijde cukr a do zaludku poslat sladidlo?? spis bych se zamerila na spotrebu cukru, jak pise Alemari na svych strankach-cukr je navykovy a kdyz budeme postupne mene a mene sladit, zvykneme si a bezne cukrovinky nam prijdou preslazene..
stejne tak bych se nevyhybala striktne kravskemu mleku, zejmena fermentovanemu (kefir, jogurt, acidofilni mleko...), pokud nemate vylozene problem s travenim laktozy nebo alergii na mlecne bilkoviny. A se sojou bych ve vyzive malych deti byla opatrna a neprehanela bych to, soja obsahuje fytoestrogeny..
ja si myslim, ze je dulezite kupovat zakladni potraviny a varit si z nich, mit co nejpestrejsi stravu a poslouchat, co si telo zada...
Jinak vám doporučuji kozí sýry a ovčí sýry. Někomu kozí sýry nechutnají pro typické aroma, ale já musím říct, že ho necítím, nebo mi teda nevadí. Výborné je kozí žervé z farmy z Penčína u nás mají ve zdravé výživě nebo v Globusu a výborné je i mléko. Jogurty jsou rovněž super.
Jinak jsme zařadili do jídelníčku čerstvé ryby. Myslím si, že v Čechách se obecně dost zapomíná na konzumaci ryb a pokud nějaké konzumujeme, tak v úpravě na řízek , což není ideální. My máme u nás výborný Kauflad, který prodává čerstvé ryby a musím říct úžasné. I když je to docela drahé, tak jednou za týden nás to nezabije.
Přeji, ať se vám daří
Každý takýto článok, ak nasmeruje aspoň trošku správnym smerom aspoň 1 človeka, spraví veľkú prácu.
Teším sa na ďalšie článočky, mám sa tiež čo učiť
Kazdopadne moc dekuji za tento clanek a kouknu na par Vasich receptu, abych obmenila jidelnicek jeste vic :D