Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Anýz

yanull yanull
Anýz

Bedrník anýz je jednoletá rostlina z čeledi miříkovitých. Pochází ze Středozemí a Malé Asie. Jako koření se přidává do perníku a chleba. Používá se na dochucení nakládané červené řepy. Významnou úlohu má při výrobě likérů. Usnadňuje odkašlávání a podporuje tvorbu mateřského mléka. Dodnes je známé rčení "Pijme pivo s bobkem, jezme bedrník, nebudeme stonat, nebudeme mřít".

Další pojmy z Kulinářského slovníku

Ančovičky

Ančovičky jsou vžitým termínem pro sardelky, to znamená mořské rybky, které dorůstají délky 10 - 15… Číst dál

Ančovičky

Angrešt

Srstka angrešt nebo srstka obecná je oblíbený zahradní keř, známý pod názvem angrešt. Od tohoto… Číst dál

Angrešt

Antipasta

Antipasta je výraz pro předkrm, pochází z italského "antipasto". Může obsahovat salámy, klobásy,… Číst dál

Antipasta

Aperitiv

Aperitiv je malé množství alkoholu, které se podává asi 15-20 minut před servírováním jídla.… Číst dál

Aperitiv

Arašídy

Podzemnici olejnou častěji známe pod názvy arašídy, buráky a buráčky. Nejsou to ovšem ořechy, jak… Číst dál

Arašídy

Artyčok

Artyčok je teplomilná rostlina, podobná bodláku. Artyčok kardový se využívá jako potravina. Je… Číst dál

Artyčok

Pojmy, které by vás mohly zajímat

Demi sec

Demi sec je jemný polosuchý sekt se středně plnou květinovou vůní, obsahuje 33-50 g zbytkového… Číst dál

Džus

Džus je šťáva, kterou získáme vylisováním ovoce nebo zeleniny. Připravit si ji můžeme doma z… Číst dál

Džus

Líčka

Líčka jsou část žvýkacích svalů, které se nachází na vnějších tvářích skotu nebo vepřů. Je v nich… Číst dál

Líčka

Sekt

Sekt neboli šumivé víno je označení oblíbeného alkoholického nápoje. Vyrábí se primárním nebo… Číst dál

Sekt

Kari pasta

Kari pasta, aromatická asijská lahůdka, je základem asijských jídel. Nejpálivější pasta je z… Číst dál

Kari pasta

Bouillabaisse

Bouillabaisse je francouzská polévka z místních ryb a mořských plodů. Musí obsahovat nejméně 3… Číst dál

Bouillabaisse