Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Citron

yanull yanull
Citron

Citron roste na citronovníku. Každý z nás zná tento žlutý oválný plod, jehož šťávou si rádi přichutíme čaj nebo jiné nápoje. Šťáva se používá i do pokrmů, leckdy se hodí i citronová kůra. Citrony obsahují velké množství kyseliny citronové a askorbové, další důležité vitamíny a minerály (např. vápník a zinek) a jiné zdraví prospěšné látky. Z citronů lze vyrobit džusy, připravovat kandovanou kůru, nebo i citronový olej.

Další pojmy z Kulinářského slovníku

Garnýrování

Garnýrování znamená obkládání pokrmu přílohami. Používá se v případě, když se hlavní jídlo, např.… Číst dál

Gastronomie

Gastronomie je v širším pojetí nauka o vztahu kultury a potravy, v užším slova smyslu jde o… Číst dál

Gazpacho

Gazpacho, španělská zeleninová polévka, pochází z Andalusie. Podává se studená, nejlépe vychlazená.… Číst dál

Gazpacho

Glazování pečiva

Glazování pečiva znamená potření vytvarovaného pečiva před pečením. Glazujeme vejcem (pak upečeme… Číst dál

Glutaman sodný

Glutaman sodný najdeme v celé řadě průmyslově zpracovaných potravin nebo polotovarů, a to pod kódem… Číst dál

Gnocchi

Gnocchi jsou italské bramborové knedlíčky a jejich správná výslovnost je ňoky, ostatní názvy jsou… Číst dál

Gnocchi

Pojmy, které by vás mohly zajímat

Demi sec

Demi sec je jemný polosuchý sekt se středně plnou květinovou vůní, obsahuje 33-50 g zbytkového… Číst dál

Líčka

Líčka jsou část žvýkacích svalů, které se nachází na vnějších tvářích skotu nebo vepřů. Je v nich… Číst dál

Líčka

Sekt

Sekt neboli šumivé víno je označení oblíbeného alkoholického nápoje. Vyrábí se primárním nebo… Číst dál

Sekt

Džus

Džus je šťáva, kterou získáme vylisováním ovoce nebo zeleniny. Připravit si ji můžeme doma z… Číst dál

Džus

Kari pasta

Kari pasta, aromatická asijská lahůdka, je základem asijských jídel. Nejpálivější pasta je z… Číst dál

Kari pasta

Flank steak

Flank steak je steak z hovězího pupku, přesněji ze spodního šálu, a říká se mu zrcátko. Základem je… Číst dál

Flank steak