Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Marmeláda

yanull yanull
Marmeláda

Marmeláda je vyráběna z lokálních ovocných plodů, a vzniká vařením a želírováním ovocné dužiny, případně se vyrábí z vylisované ovocné šťávy. Vznikne hladká, hustší směs. Na rozdíl od džemu v ní nejsou kousky ovoce. Je to pochutina vhodná k ochucování pokrmů, i k namazání na chléb s máslem a na pečivo. Pomocí marmelády se slepuje cukroví a slouží k promazávání dortů. 

Další pojmy z Kulinářského slovníku

Recepce

Ve společenské a diplomatické oblasti se jedná o společenskou akci. Pořádá se při výjimečných… Číst dál

Recepce

Redukovat

Slovo "redukovat" má více významů, ale z hlediska přípravy jídlel se jedná o zmenšení objemu… Číst dál

Remoska

První remoska byla vyrobena již v roce 1957. Od té doby je stále součástí mnoha kuchyní u nás i ve… Číst dál

Restování

Restování je opékání (suché smažení) suroviny na minimálním množství tuku.Teplo přichází odspodu a… Číst dál

Reveň rebarbora

Rebarbora je vytrvalá rostlina s velkými listy. Jedná se o zeleninu. Ke konzumaci se sklízejí… Číst dál

Reveň rebarbora

Ricotta

Ricotta je čerstvý sýr, původem z Itálie, který se vyrábí ze syrovátky. Je bílý se zrnitou… Číst dál

Ricotta

Pojmy, které by vás mohly zajímat

Beefsteak

Beefsteak je pokrm, který se připravuje výhradně ze střední části dobře vyzrálé hovězí svíčkové.… Číst dál

Beefsteak

Zmrzlina

Kornout se zmrzlinou patří k letnímu osvěžení, ale tuto dobrotu si můžeme v obchodech koupit po… Číst dál

Celestýnské nudle

Celestýnské nudle patří mezi tradiční rakouské zavářky do polévky a své příznivce si našly i v… Číst dál

Celestýnské nudle

Crumble

Crumble je dezert pro milovníky ovoce. Jeho přípravu lehce zvládnou i začátečníci. Recept vznikl… Číst dál

Crumble

Kdoule

Kdoule je kdysi tradiční, dnes vzácněji pěstované ovoce. Veliké a velmi aromatické plody jsou za… Číst dál

Kdoule

Ryzlink rýnský

Ryzlink rýnský je starobylá, velmi ceněná, moštová odrůda vinné révy. Pochází z údolí horního toku… Číst dál