Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jíška

cathleen cathleen
Jíška

Jíška (zásmažka) je potřebná k zahuštění některých polévek, omáček a šťáv pod maso i k masu. Skládá se pouze ze dvou surovin, z tuku (z másla, rostlinných olejů, sádla nebo vypečeného tuku z masa) a mouky (nejčastěji hladké). Mouku osmažíme na rozehřátém tuku, zalijeme vlažnou vodou, vývarem nebo mlékem (podle připravovaného pokrmu), za stálého míchání přivedeme k varu a dobře provaříme. Barvu jíšky volíme podle pokrmu, do kterého jíška patří - krátce smažená světlá (bledá) jíška se hodí např. do zeleninových polévek, tmavá, déle pražená jíška se přidává do polévek gulášových a omáček.

Další pojmy z Kulinářského slovníku

Jidášovy provazy

Jidášovy provazy je tradiční, zvykoslovné velikonoční pečivo z kynutého těsta. Tenké válečky těsta… Číst dál

Jidášovy provazy

Jícha

Jícha může být hustá omáčka nebo polévka, ve staročeštině to byl výraz pro jíšku. Číst dál

Jícha

Jikry

Jikry jsou samičí pohlavní buňky, vajíčka ryb. Mořské ryby produkují plovoucí jikry, sladkovodní je… Číst dál

Jikry

Jitrnice

Jitrnice je masný výrobek z vepřového masa a patří k typickým produktům při zabíjačce. Na Moravě… Číst dál

Jitrnice

Jogurt

Jogurt je kysaný mléčný výrobek, vyrobený kysáním (nejčastěji kravského) mléka působením mléčných… Číst dál

Jogurt

Jogurtové mléko

Jogurtové mléko je vlastně rozředěný jogurt (základem je jogurtová kultura), kterého musí být v… Číst dál

Jogurtové mléko

Pojmy, které by vás mohly zajímat

Beefsteak

Beefsteak je pokrm, který se připravuje výhradně ze střední části dobře vyzrálé hovězí svíčkové.… Číst dál

Beefsteak

Bouillabaisse

Bouillabaisse je francouzská polévka z místních ryb a mořských plodů. Musí obsahovat nejméně 3… Číst dál

Bouillabaisse

Carpaccio

Carpaccio je naložené hovězí maso, případně tuňák nebo losos. Maso je nakrájené na plátky silné… Číst dál

Carpaccio

Catering

Catering je specifická služba, nejčastěji gastronomická, při které si zákazník objedná veškeré… Číst dál

Catering

Celestýnské nudle

Celestýnské nudle patří mezi tradiční rakouské zavářky do polévky a své příznivce si našly i v… Číst dál

Celestýnské nudle

Čočka jedlá

Čočka jedlá je jednoletá rostlina dlouhého dne. U nás se moc nepěstuje, dováží se k nám hlavně z… Číst dál

Čočka jedlá

Marie