Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kynuté knedlíky jsou výbornou pochoutkou, kterou připravujeme od začátku až do konce sezóny s čerstvým ovocem a přes zimu si vystačíme s ovocem mraženým nebo zavařeným. Základem povedených knedlíků je dobře vykynuté těsto, které rozdělíme na kousky a do nich balíme to, co právě nabízí zahrada či trh.

O kyprost kynutých knedlíků se postará droždí, ze kterého nejprve připravíme kvásek. Mezitím si nachystáme i další suroviny a jakmile kvásek vzejde, přidáme ho k nim. Po vykynutí těsta se pustíme do plnění a vaření knedlíků.

Kynuté ovocné knedlíky

Máme pro vás jednoduchý recept, se kterým si poradí i začátečníci.

  • Na těsto potřebujeme 300 g hrubé mouky, 10 g čerstvého droždí, 0,5 hrnku mléka (nebo podle potřeby), 2 lžíce krupicového cukru, 2 lžíce másla, 1 žloutek, 1 špetku soli.
  • Droždí dáme do hrnečku, přidáme cukr a část vlažného mléka. Vše zamícháme a necháme na teplém místě vzejít kvásek.
  • Do zbytku vlažného mléka dáme žloutek a společně promícháme.
  • Hrubou mouku smícháme se špetkou soli, přidáme kvásek, poté ještě mléko se žloutkem a rozpuštěné máslo
  • Vše společně promícháme a vypracujeme těsto, které necháme vykynout na teplém místě.
  • Z vykynutého těsta vytvoříme váleček a nakrájíme ho na silnější plátky. Každý plátek těsta trochu roztáhneme do šířky. Z tohoto množství těsta budeme mít 12–15 knedlíků.
  • Do každého kousku zabalíme omyté a osušené ovoce (např. jahody, borůvky, půlky meruněk nebo švestek, případně nakrájenou a spařenou rebarboru). Kyselé ovoce můžeme trochu přisladit. 
  • Pevně uzavřené a zabalené knedlíky ještě necháme krátce dokynout a poté je uvaříme ve vroucí vodě nebo v páře. 
  • Knedlíky vaříme ve vařící osolené vodě nejprve přikryté pokličkou 5 minut. Pak je otočíme a dovaříme odkryté 3–5 minut (podle velikosti).
  • Nejprve vyndáme jeden knedlík a zkontrolujeme, jestli už je uvařený. 
  • Hned po vytažení knedlíky třikrát propíchneme vidličkou, aby z nich unikla pára a knedlíky se nesrazily.
  • Hotové knedlíky na talířích dozdobíme podle vlastní chuti. Výborné jsou sypané cukrem a strouhaným tvarohem nebo osmaženou strouhankou, polité rozpuštěným máslem.   
S jakým ovocem máte kynuté knedlíky nejraději? Můžete nám napsat do komentáře pod článkem..

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Marie

Náhodný recept Zobrazit více