Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Uzenka

yanull yanull

Uzenku mohli lidé poprvé ochutnat v roce 1891 na Zemské jubilejní výstavě. Podávala se teplá, s hořčicí a křenem, a okamžitě si získala sympatie. Od té doby prošly uzenky mnohými změnami. Dnes se nazývají špekáčky, i výrobní technologie je jiná. Původní receptura vycházela z vyváženého poměru hovězího a vepřového masa, a přidávala se k ní vložka z uzeného špeku, odtud tedy vznikl i název - špekáčky. Postupem času se vytratila poctivost a tak si v současnosti místo špekáčků spíše kupujeme "moučňáky". Od roku 2011 je špekáček zapsán do seznamu tradičních specialit, který registruje Evropská komise. Ta by měla být garancí, že nebude obsahovat náhražky, např. kůži, mouku nebo rostlinné tuky. Snad si na dobrých špekáčcích opět pochutnáme. Můžeme je opékat nad ohněm, nakládat nebo přidávat do bramborového guláše. I dalších možností využití je mnohem více.

Další pojmy z Kulinářského slovníku

Paella

Paella je typický španělský pokrm, pocházející z města Valencie. Jedná se o španělské rizoto, které… Číst dál

Paella

Pak choi

Pak choi je druh čínského zelí. Je to brukvovitá zelenina, stejně jako naše zelí. Částečně se… Číst dál

Pak choi

Pakora

Pakora je indický smažený pokrm ve formě placičky. Znamená to "něco" smaženého v těstíčku z… Číst dál

Pakora

Palec

Palec je část z vepřové panenské svíčkové - panenky, nejkvalitnějšího vepřového masa. Jedná se o… Číst dál

Palmový olej

Palmový olej se lisuje z oplodí palmy olejné. Získává se z dužiny plodů. Z oddělených jader těchto… Číst dál

Pampeliška lékařská

Pampeliška lékařská je pro zahradníky nepříjemný plevel, pro nemocné lidi cennou léčivkou. Má… Číst dál

Pampeliška lékařská

Pojmy, které by vás mohly zajímat

Beefsteak

Beefsteak je pokrm, který se připravuje výhradně ze střední části dobře vyzrálé hovězí svíčkové.… Číst dál

Beefsteak

Bouillabaisse

Bouillabaisse je francouzská polévka z místních ryb a mořských plodů. Musí obsahovat nejméně 3… Číst dál

Bouillabaisse

Carpaccio

Carpaccio je naložené hovězí maso, případně tuňák nebo losos. Maso je nakrájené na plátky silné… Číst dál

Carpaccio

Catering

Catering je specifická služba, nejčastěji gastronomická, při které si zákazník objedná veškeré… Číst dál

Catering

Celestýnské nudle

Celestýnské nudle patří mezi tradiční rakouské zavářky do polévky a své příznivce si našly i v… Číst dál

Celestýnské nudle

Čočka jedlá

Čočka jedlá je jednoletá rostlina dlouhého dne. U nás se moc nepěstuje, dováží se k nám hlavně z… Číst dál

Čočka jedlá

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více