Při klasické přípravě těsta v pekárně z nějakého důvodu v ní těsto vykynulo jen nepatrně. Přece ho nevyhodím! A tak jsem pokračovala jako v tomto receptu. Kupodivu vznikly tak výborné a jemné rohlíky, jaké se mi nikdy dřív nepovedly.
Alternativně těsto naliju do vymazaného a hr. moukou vysypaného pekáčku. Po 15 - 20 ti minutách mám placku, ze které rozkrájím řezy buď jen tak, nebo ješte rozkrojené a spojené marmeládou. Na vrch mohou být ještě ozdobené krémem nebo šlehačkou, podle příležitosti.
Použití omládku mě lákalo, další hodina kynutí už méně. Tak jsem zkusila do těsta, místo obligátní lžičky cukru, dát lžičku medu. Výsledek je úžasný, pečivo je jak buchta a dlouho netvrdne.
Jana: Kreacím se meze nekladou. Letos tak "likviduji" nadúrodu dýní Hokaido. Ty si den předem na jemno nakrouhám a dochutím třeba i pomerančovou kůrou, rozinkami, roztlučeným řebíčkem, oříšky... Do druhého dne se vůně v dýních hezky rozleží.
Aby tato školková rychlovka byla trochu hustější, přidám ještě předem namočenou lžíci vloček, někdy i opět namočenou a rozkvrdlanou lžíci hrachové mouky a stroužek česneku.
Místo z rohlíků dělám žemlovku z kupované vánočky. Stačí ta nejlevnější. Jako další vrstvu dávám ještě rozmíchaný měkký tvaroh s vanilkovým cukrem a rozinkami.
Tonja: Přesně tak. Někomu chutná tak, jinému jinak. Občas, když peču rohlíky, dám těsto tak na tři kusy stranou. Z něho pak na malý plech do troubičky vyválím těsto s mírně vyššími okraji a nechám ho cca 15 min. kynout. Zkušenost mě naučila, že po vykynutí je lepší na něj napřed položit plátky sýra a teprve pak ostatní ingredience. Ty jsou zpravidla mokré a brání tak těstu pod nimi dalšímu nakynutí při pečení a rovnoměrnému propečení. Sýr je oddělí a po rozpuštění při pečení pěkně vše spojí. Peču je v té malé troubičce a současně ve velké troubě rohlíky ze zbylého těsta. Po jejich vyndání dám do trouby malý plech aby se okraje opekly do růžova. A tak je při jednom pečení ze stejného těsta hotová i chutná večeře pro dva, ať si ji každý nazývá jak chce.
Na vrstvu švestek dávám ještě vrstvu rozmíchaného vanilkovým cukrem oslazeného tvarohu. Někdy, pokud je tvaroh příliš řídký, zamíchám ho do švestek. Švestky používáme buď čerstvé a nebo zavařené. Na upečený nákyp sirup nedávám. Posypu ho na talíři ještě moučkovým cukrem a poliji rozpuštěným máslem.
1 2 3 Další