Rýžový nákyp se sušenými švestkami

Suroviny 6 porcí

200 g kulatozrnné rýže
1 l mléka
100 g másla
100 g cukru
špetka soli
4 žloutky
citronová kůra strouhaná
1 vanilinový cukr
4 bílky
sušené švestky
máslo
strouhanka

Postup přípravy receptu

  1. Spařenou rýži (je to rychlejší) uvaříme v mléce (s cukrem a solí) do měkka.

  2. Do částečně zchladlé rýžové kaše vmícháme vanilku, máslo, žloutky, kůru a z bílků ušlehaný sníh.

  3. Pekáč vytřeme máslem, vysypeme strouhankou a naplníme polovinou rýžové kaše. Kaši poklademe sušenými švestkami (které není nutno předem vařit ani máčet) a na ně uložíme druhou polovinu rýžové kaše.

  4. Pečeme pod poklicí při asi 175°C asi 40 minut.

  5. Nákyp je výborný i po studenu.
    Někteří si svou porci na talíři pocukrují, někteří si porci pokapeme (přelijeme) malinovým sirupem.

Poznámka od kuchařky

zdroj: M. J. Sandtnerová - upraveno

Upřesnení počtu porcí: 6 (oválný litinový černo-modrý pekáč)

Pokud jste uvařili, jídlo vám chutnalo a napíšete to do komentářů, tak se asi neurazím…

Pokud jste uvařili, jídlo vám nechutnalo, napište to do komentářů; já se neurazím a ostatním tím jen posloužíte…

Pokud se vám recept líbí a dáte mu bod, tak je zbytečné to psát do komentářů…

Pokud se vám recept nelíbí, klidně napište proč. Vaše připomínky zvážím a recept případně doplním, opravím, či vymažu…

Komentáře k receptu Rýžový nákyp se sušenými švestkami

  • Dajda Dajda

    Eja57: Přesně, to je úžasné babičkovské jídlo :yes::yes::yes: taky ho znám - jako dítě jsem ho přímo milovala i s tím sirupem. Žádný cukr ani máslo už jsme na upečený nákyp nedávali, másla uvnitř je dostatek. Jen ten sníh se dával až nahoru na částěčně zapečený nákyp, aby udělal sněhovou, lehce zapečenou čepici. Nákyp se dělala se sušenými švestkami nebo čerstvými meruňkami a někdy navíc i s tím tvarohem. <3<3<3<3

    Odpovědět

  • manina manina

    Na vrstvu švestek dávám ještě vrstvu rozmíchaného vanilkovým cukrem oslazeného tvarohu. Někdy, pokud je tvaroh příliš řídký, zamíchám ho do švestek. Švestky používáme buď čerstvé a nebo zavařené. Na upečený nákyp sirup nedávám. Posypu ho na talíři ještě moučkovým cukrem a poliji rozpuštěným máslem.

    Odpovědět

  • tejaja tejaja(moderátorka)

    Urobené, zjedené a pochválené. :-):yes: Doteraz som nákyp robila s čerstvými slivkami, a nie so sušenými. Ale so sušenými je to iné a veľmi dobré. Malinový sirup som nemala (z obchodu nechcem), tak som si vypomohla malinovým lekvárom, ktorý som nahriala. Výsledok výborný. :yes::-8

    Odpovědět

  • Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

    hospodyne: Já taky, ale úspěšně se přetvařuji!;-)

    Odpovědět

  • Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

    casino: ;-( Je potřeba najmout lidi! Kde je sehnat, to ovšem nevím!

    Odpovědět

  • yanull yanull(moderátorka)

    Pokud někdo použije sušené švestky z obchodu, doporučuji je spařit nejprve horkou vodou, poté propláchnout studenou, protože bývají většinou sířené a ještě bych je pro vůni zakápla rumem :-K

    Odpovědět

  • casino casino(autor receptu)

    hospodyne: Veronika.Hrozna:
    Baby:-K
    Jako byste věděly co jsem dnes skoro celý den dělal...
    Hektarový pozemek s cca 2000 japonských topolů, 17 ořešáků, 70 švestek, pár hrušní a po obvodu vinohrad...
    ...ale bylo tam krááásně :-D

    Odpovědět

  • hospodyne hospodyne

    :-KVeronika.Hrozna: čím jsem starší, tím se mi zdají ty naše latifundie větší a větší....:-D
    Když jsem byla mladší, byla jsem docela pracovitá, ale teď " už su načisto zhnilá"

    Odpovědět

  • Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

    hospodyne: Musis mit velikanskou zahradu, ja malinkou,tam maliny pestovat nejdou.;-(

    Odpovědět

  • hospodyne hospodyne

    :-KVeronika.Hrozna: my máme na zahradě asi čtyři odrůdy malin, ale také nechutnají stejně. Nejméně aromatické jsou remontantní. Ovšem nijak to nemusím řešit, kluci je stačí sníst:-D

    Odpovědět

  • Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

    Eja57: Ani nemluv, vonel cely dum......

    Odpovědět

  • Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

    hospodyne: Sirup z malin delam ze zbytku po vareni dzemu. Minuly rok jsem nedelala, ani dzem a teda ani sirup. Nebyly dobre maliny.
    Nektere jsou bez chuti, takove vodove.
    I na trzisti, jsem nenasla nic, co by bylo dobre na dzem. Kdyz se s tim piplam, tak at to je dobre.:-* Mrazene jen malokdy. Moc mi nechutnaji.

    Odpovědět

  • hospodyne hospodyne

    :-KVeronika.Hrozna: no, koupila bych sáček mražených malin.....nejsou úplně jako ze zahrádky, ale jak říkají na Slovácku: "dá sa ":-D

    Odpovědět

  • Eja57 Eja57

    To je on:-! Co kdysi daaavno mi dělala moje babička<3 no a ten domácí malinovy sirup....och

    Odpovědět

  • Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

    Nemám malinový sirup! ;-( Hned bych se do toho pustila. S tím sirupem, to musí být pecka!:yes::yes::yes:<3

    Odpovědět

Předchozí 1 2