Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Rýžový nákyp se sušenými švestkami

Hodnocení receptu je 4,6 (8×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

casino casino

Středně náročný

Doba přípravy 85 min Doba přípravy: 15 min Doba tepelné úpravy: 70 min

85 min (15 min příprava + 70 min tepelná úprava)

Suroviny pro 6 porcí

6porcí

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie11 190 kJ /
2 675 kcal
Bílkoviny76,02 g
Tuky123,23 g
Vláknina5,00 g
Cholesterol 1,17 g
Sodík 1,12 g
Sůl2,73 g
Sacharidy312,86 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Spařenou rýži (je to rychlejší) uvaříme v mléce (s cukrem a solí) do měkka. Krok 2: Do částečně zchladlé rýžové kaše vmícháme vanilku, máslo, žloutky, kůru a z bílků ušlehaný sníh. Krok 3: Pekáč vytřeme máslem, vysypeme strouhankou a naplníme polovinou rýžové kaše. Kaši poklademe sušenými švestkami (které není nutno předem vařit ani máčet) a na ně uložíme druhou polovinu rýžové kaše. Krok 4: Pečeme pod poklicí při asi 175 °C asi 40 minut. Krok 5: Nákyp je výborný i po studenu.
Někteří si svou porci na talíři pocukrují, někteří si porci pokapají (přelijí) malinovým sirupem.

TIP: Oblíbená sladká jídla

Zveřejněno 13. 3. 2021

Poznámka autora casino

zdroj: M. J. Sandtnerová - upraveno

Upřesnení počtu porcí: 6 (oválný litinový černo-modrý pekáč)

Pokud jste uvařili, jídlo vám chutnalo a napíšete to do komentářů, tak se asi neurazím…

Pokud jste uvařili, jídlo vám nechutnalo, napište to do komentářů; já se neurazím a ostatním tím jen posloužíte…

Pokud se vám recept líbí a dáte mu bod, tak je zbytečné to psát do komentářů…

Pokud se vám recept nelíbí, klidně napište proč. Vaše připomínky zvážím a recept případně doplním, opravím, či vymažu…

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Rýžový nákyp se sušenými švestkami

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/DyRB

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Rýžový nákyp se sušenými švestkami

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/DyRB

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Komentáře (20)

:-)<3:yes: :yes::-K

Dnes nákyp s broskvemi...
No, žádná sláva to není :-8

Eja57: Nemáš recept od babičky, na ten džem z malin ???? Já totiž nemám , nikdy nebyl doma napsán, tak už není!
Vím, že je na maliny ještě brzy, ale pro jistotu, se ptám hned.

Eja57: Přesně, to je úžasné babičkovské jídlo :yes::yes::yes: taky ho znám - jako dítě jsem ho přímo milovala i s tím sirupem. Žádný cukr ani máslo už jsme na upečený nákyp nedávali, másla uvnitř je dostatek. Jen ten sníh se dával až nahoru na částěčně zapečený nákyp, aby udělal sněhovou, lehce zapečenou čepici. Nákyp se dělala se sušenými švestkami nebo čerstvými meruňkami a někdy navíc i s tím tvarohem. <3<3<3<3

Na vrstvu švestek dávám ještě vrstvu rozmíchaného vanilkovým cukrem oslazeného tvarohu. Někdy, pokud je tvaroh příliš řídký, zamíchám ho do švestek. Švestky používáme buď čerstvé a nebo zavařené. Na upečený nákyp sirup nedávám. Posypu ho na talíři ještě moučkovým cukrem a poliji rozpuštěným máslem.

Urobené, zjedené a pochválené. :-):yes: Doteraz som nákyp robila s čerstvými slivkami, a nie so sušenými. Ale so sušenými je to iné a veľmi dobré. Malinový sirup som nemala (z obchodu nechcem), tak som si vypomohla malinovým lekvárom, ktorý som nahriala. Výsledok výborný. :yes::-8

hospodyne: Já taky, ale úspěšně se přetvařuji!;-)

casino: ;-( Je potřeba najmout lidi! Kde je sehnat, to ovšem nevím!

Pokud někdo použije sušené švestky z obchodu, doporučuji je spařit nejprve horkou vodou, poté propláchnout studenou, protože bývají většinou sířené a ještě bych je pro vůni zakápla rumem :-K

hospodyne: Veronika.Hrozna:
Baby:-K
Jako byste věděly co jsem dnes skoro celý den dělal...
Hektarový pozemek s cca 2000 japonských topolů, 17 ořešáků, 70 švestek, pár hrušní a po obvodu vinohrad...
...ale bylo tam krááásně :-D

:-KVeronika.Hrozna: čím jsem starší, tím se mi zdají ty naše latifundie větší a větší....:-D
Když jsem byla mladší, byla jsem docela pracovitá, ale teď " už su načisto zhnilá"

hospodyne: Musis mit velikanskou zahradu, ja malinkou,tam maliny pestovat nejdou.;-(

:-KVeronika.Hrozna: my máme na zahradě asi čtyři odrůdy malin, ale také nechutnají stejně. Nejméně aromatické jsou remontantní. Ovšem nijak to nemusím řešit, kluci je stačí sníst:-D

Eja57: Ani nemluv, vonel cely dum......

hospodyne: Sirup z malin delam ze zbytku po vareni dzemu. Minuly rok jsem nedelala, ani dzem a teda ani sirup. Nebyly dobre maliny.
Nektere jsou bez chuti, takove vodove.
I na trzisti, jsem nenasla nic, co by bylo dobre na dzem. Kdyz se s tim piplam, tak at to je dobre.:-* Mrazene jen malokdy. Moc mi nechutnaji.

Načíst další komentáře (5)

Suroviny:
rýže kulatozrnná, mléko, máslo, cukr, sůl, žloutek, kůra citronová, cukr vanilinový, bílek, švestky sušené, máslo, strouhanka, cukr moučkový, sirup malinový

Přidat fotografie receptu