Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Piškotové řezy s meruňkovo-pudinkovým krémem podle Martiny: Nedělní zákusek od vítězky Peče celá země
Zdroj: se souhlasem Martiny Kynstlerové

Vzpomínáte na pořad Peče celá země? Jeho letošní vítězka, Martina Kynstlerová, nezahálí. Nedávno vydala svoji první kuchařku, od srpna vede v pražském kulinárním studiu kurzy pečení a pilná je i doma u plotny. Tentokrát upekla jemný piškot, který fantasticky doplňuje krém s pudingem a meruňkami.

Když Martina peče

Pokud byste vzali do ruky Martininu kuchařku, věděli byste, že vítezka Peče celá země se má čím chlubit. V kuchyni se umí otáčet a slané i sladké dobroty už jen z její knížky lákají k nakousnutí. Jak už jsme psali dříve, měli jsme možnost některé lahůdky i ochutnat, a to při příležitosti křtu kuchařky Sladce, slaně, boubelatě. Na křest totiž Martina sama, jakožto autorka knihy, napekla a dovezla dobroty vlakem z Moravy do Prahy! 

A pokud tuhle naději české cukrařiny sledujete třeba na Instagramu, tak víte, že peče dál. Naposledy třeba nadýchané piškotové řezy meruňkovým krémem s pudinkem. Je zrovna obodbí meruněk, tak neváhejte a upečte si tenhle snadný moučník podle Martiny! Ta nám poskytla nejen recept a fotku, ale přidala pro čtenáře Topreceptů i tajné triky na přípravu. 

Rychlý meruňkový dezert

Na pekáček o rozměrech 20x30 cm budete na piškotové těsto potřebovat 4 vejce, 110 g cukru krystalu, 140 g hladké mouky, 4 lžíce řepkového oleje, semínka z vanilkového lusku a špetku soli. Vejce s cukrem, špetkou soli a semínky z vanilkového lusku vyšlehejte v míse do pěny, přidejte olej, prosejte do mísy mouku a stěrkou vše promíchejte. Těsto vlijte do pekáčku vyloženého pečícím papírem a pečte v troubě předehřáté na 175 stupňů (horkovzduch) asi 20 minut, respektive dokud špejle zapíchnutá do těsta nevyjde čistá.

"Hlavně se korpus nesmí přepéct, " radí pro čtenáře webu Toprecepty.cz Martina. 

Mezitím, co se peče piškot, připravte si meruňkovou vrstvu. Na ni budete potřebovat 900 ml meruňkového pyré2 vanilkového pudinky. Pyré dejte do hrnce, nasypte pudinky a přiveďte k varu. Vařte dokud nezmizí chuť škrobu.

"Využila jsem meruňky, které už byly měkké a popadané. Jen jsem je rozdělila, zmáčkla a zůstala mi v ruce pouze slupka," říká Martina, která na tento dezert doporučuje využít meruňky, které už jsou moc měkké na to, abyste je jedli syrové, klidně takové, co na zahradě sesbíráte ze země. Pochopitelně nesmí být plesnivé nebo nahnilé.

Ještě teplý meruňkový pudink nalijte na upečený piškot a nechte vychladit. Na závěr vyšlehejte smetanu ke šlehání. Budete potřebovat asi 400 ml (33% smetany). Šlehačkou dozdobte dezert dle své fantazie.

Výhodou tohoto dezertu je, že není moc sladký. Cukr je pouze v těstě a pak už nikde. Takže si tentokrát mohou zahřešit i ti, kteří chtějí dbát na štíhlou linii. 

 

Třetí řada Peče celá země

Peče celá země 2024 byla už třetí řadou oblíbeného soutěžního pořadu, který Česká televize zařadila do svého programu na začátku roku 2024.

Porotci, soutěžící a moderátoři Peče celá země 2024

Celkem v deseti soutěžních kolech poměřilo své pekařské schopnosti dvanáct účastníků. Třetí řada Peče celá země nabídla souboj učitelky, pracovníka v IT, hudebnice ze slavné rodiny i gymnazisty.  Jejich výkony hodnotili dva porotci - pekař a cukrář Josef Maršálek a cukrářka Michaela Landová. Moderování se chopili herci Tereza Bebarová a Václav Kopta.

Recepty k tomuto článku

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více