Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

duben
7

Den piva


Den piva
Zdroj: Pixabay

Národní den

Víte, v čem je Česko na prvním místě? Ve spotřebě piva, která je zde bezkonkurenčně největší a dnes 7. dubna rozhodně vzroste a pivo poteče proudem. Slavíme Den piva, nejoblíbenějšího alkoholického nápoje na světě a národního pokladu České republiky.

Jako Češi patříme k hrdému národu pivařů a to právem, české pivo se totiž řadí mezi nejchutnější piva na světě a každoročně se u nás vypije 135 litrů na osobu. Neodmyslitelně patří pivo k určitému symbolu České republiky. Věděli jste, že pití piva má i své zdravotní benefity? A to hned několik. Díky obsahu vitaminu B snižuje krevní tlak, zlepšuje funkci srdce a snižuje cholesterol. K tomu jedna sklenička vyřeší hravě nespavost a zabrání tvorbě kazů na zubech. A to stále není všechno. Pivo působí pozitivně i na naše trávení, protože obsahuje hořké chmelové látky podporující tvorbu trávicích enzymů, což může pomoct při konzumaci mastnějších pokrmů. Je to jednoduše řečeno všelék, se kterým musíme nakládat právě tak opatrně jako s léky. 

Vaření piva a vaření s pivem

Výroba piva je náročnější proces lišící se typem piva, pivovarským tajemstvím a použitou technologií. Základními surovinami jsou chmel, slad, kvasinky a voda. Během procesu výroby dochází ke kvašení a rozštěpení škrobu na jednoduché zkvasitelné cukry. Podle typu piva trvá výroba 7-14 dní. Následně si pivo můžeme s chutí vychutnat a také z něj vařit. Pivo dodá pokrmům charakteristickou karamelovou chuť a omáčce krásnou barvu. Hodí se s vývarem na podlévání masa při pečení, nebo do marinád na grilování a pečení masa. Bez piva se neobejdeme v receptech na přípravu různých těstíček na obalování uzenin, masa a sýrů před smažením. 

Kdo by neměl promeškat Den piva?
Dejte jim vědět

V následujících letech tento den připadá na

Marie

Po Út St Čt So Ne

    Marie

    Náhodný recept Zobrazit více

    Nejnovější recepty Více