Krémové houbové rizoto

La Furi Roja Kuchařka: La Furi Roja

Doba přípravy: 40 minut 3 porce Houby 15 názorů

Suroviny

300 g lesních hub
200 g rýže
1 cibule
100 g parmezánu
1 kelímek 12% smetany
2 stroužky česneku
vývar/bujón
vepřové sádlo
drcený kmín
drcené nové koření
pepř
sůl
Recept si zatím oblíbili 3 kuchaři

Postup přípravy receptu

  1. Drobně nakrájenou cibulku osmahneme na sádle, až zesklovatí, přidáme houby nakrájené na nám příjemnou velikost i tvar. Přidáme koření (špetku nového, půl lžičky kmínu a pepř dle chuti). Když houby změknou, cca za 3 minuty, přidáme rýži a také restujeme asi 3 minuty. Podlijeme vývarem, osolíme, přidáme nastrouhaný/prolisovaný česnek, přiklopíme pokličkou a necháváme tekutinu vydusit, mícháme a podléváme, dokud není rýže měkká.

  2. Když rýže změkne, vlijeme smetanu a necháme ji , aby se malinko vsákla do rýže. Poté odstavíme z plotny, vsypeme 3/4 parmezánu, promícháme a pod pokličkou necháme ještě chvilku odpočinout. Rizoto pak na talíři posypeme zbylým parmezánem.

Poznámka

Recept jsem dělala podle své chuti poprvé a rizoto bylo tak výborné, že jsem se o něj nemohla nepodělit :D Nicméně jsem všechno dávala podle oka a tak jsou gramáže spíše orientační, vařte srdcem a jistě to bude stejně skvělé!

PS: Rýže se mi poměrně přichytávala k hrnci, sice sem ji nenechala a také nemám bůhvíjaký hrnec, ale bacha na to :) Dobrou chuť!

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 11 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Krémové houbové rizoto

  • hosta hosta

    Lenunka: to je fakt dobrý nápad, dělat takhle rizoto, nikdy mě nenapadlo dělat v rýžovaru něco jiného než přílohovou rýži:yes:

    Odpovědět

  • La Furi Roja La Furi Roja(autorka receptu)

    Lenunka: Na tohle rizoto se dává víc vody - na začátku se restuje proto, aby rýže více vody přijala a bylo to pak to pravé krémové :-) a děkuji moc za fotky a novou inspiraci!

    Odpovědět

  • Lenunka Lenunka(moderátorka)

    tak jsem dneska zkusila uvařit v rýžovaru - a je to super. Použila jsem žampiony místo lesních hub, a místo sádla máslo. Bylo to celé hotové cca za 20 min, a bez starostí. Musím tedy říct, že jsem tam nalila smetanu hned na začátku, než jsem rýžovar přiklopila, a když se to dovařilo, bylo to jen jen se přichytit, příště dám smetanu až ke konci a taky víc vody, než kolik se uvádí v návodu na rýžovar. Ale to jsou drobnosti, co už se vychytají:-). Dovolila jsem si přidat fotku výsledného výtvoru a postup vaření v rýžovaru:-)

    Odpovědět

  • casino casino

    La Furi Roja:
    2x jsem se, s citem mně vlastním;-) snažil naznačit vám, že v případě vašeho postupu se nejedná o restování rýže (pokud tedy lesní houby nebyly suché jako pepř)
    Restování je terminus technicus, ale vy tu lidem děláte v hlavách guláš;-)
    Začne to nepochopením restování a může to skončit tím, že kuchyňka vaří podle kuchařky poprvé tomu svýmu jeho oblíbený guláš a protože stojí psáno "podlijeme vodou a dusíme" tak maso utopí ve vodě a podá mu místo guláše kus uvařené krávy ;-(:-p

    Odpovědět

  • Lenunka Lenunka(moderátorka)

    La Furi Roja: já myslím že ne, casino přece psal, že dělá něco podobného a že je dobré rýži nejdříve orestovat, že se pak nelepí při vaření, já ji třeba nejdřív osmahnu na másle:-), jedovatost v tom fakt nevidím:-)

    Odpovědět

  • La Furi Roja La Furi Roja(autorka receptu)

    hosta: kritiku beru, tohle je ale jedovatost a hádavost ;)

    Odpovědět

  • hosta hosta

    La Furi Roja: Hádání se vypadá trochu jinak. Diskuze pod receptem, týkající se postupu, jsou zcela legální, musíte s nimi při uveřejnění počítat:-)

    Odpovědět

  • La Furi Roja La Furi Roja(autorka receptu)

    casino: Běžte se hádat jinam, já vám taky nehanim vaší rejži s tlačenkou. Aspoň se tomu mému dá říkat rizoto.

    Odpovědět

  • casino casino

    La Furi Roja:
    Hmmm...
    Chcete říci, že houby nepustily vodu? :-O

    Odpovědět

  • La Furi Roja La Furi Roja(autorka receptu)

    casino: s restováním problém nebyl a chytala se až při vaření ;)

    Odpovědět

  • casino casino

    Vařívám cosi podobného (na másle, bez smetany) Nové koření zkusím:-)
    No, aby se rýže restovala, tak se do kastrolu dává PŘED houbami a možná by se vám ani nepřichytávala, že ;-)

    Odpovědět

  • La Furi Roja La Furi Roja(autorka receptu)

    Lenunka: Super, díky za tip!

    Odpovědět

  • Lenunka Lenunka(moderátorka)

    La Furi Roja: já ho mám právě chvilku, hledala jsem recepty, co v něm všechno jde dělat, ale v češtině toho moc není na netu v nabídce, ale na youtube je dost videí, kde v něm smaží cibulku pod rýži před vařením, dělají v něm těstoviny apod...stačí zadat do vyhledání na youtube rice cooker recipes, jsou v angličtině...tak myslím, že by to určitě šlo, já to zkusím a dám vědět:-)
    příklad videa:
    https://www.youtube.com/watch?v=P_wHHB6K5EU

    Odpovědět

  • La Furi Roja La Furi Roja(autorka receptu)

    Lenunka: Rýžovar nemám, ale dalo by se v něm udělat takovéhle krémové rizoto? Včetně smažení cibule a podobně? :) To bych o něm asi zauvažovala :)

    Odpovědět

  • Lenunka Lenunka(moderátorka)

    mňam, houby, rýže a parmezán je moje oblíbení kombinace :yes::-), jinak s tím hrncem - vyzkoušela bych to v rýžovaru, tam by se měla hlídat teplota sama :-)

    Odpovědět

Tématické fráze: krémove rizoto s houbami kremove rizoto houbové rizoto houbové rizoto s parmazánem krémové rizoto s parmazánem houbove rizoto se smetanou rizoto z rýžovaru kremove rizoto s houbami a parmazanem rizoto v rýžovaru houbový pekáček- recepty recepty houbové rizoto houbove rizoto recept houbové rizoto s parmezánem recept kremove rizoto kremové rizoto recept houbovo smetanové rizoto houbové rizoto video krémové rizoto se žampiony krámové houbové rizoto dobré kremové rizoto