Mezinárodní den piva a pizzy
Mezinárodní den
Mezinárodní den piva a pizzy připadá každoročně na 9. října. Tato výtečná kombinace připomene v sychravých podzimních dnech, že na světě jsou i dobré věci! Každá z těchto dvou věcí chutná výtečně i samostatně, společně se však jedná o bezkonkurenční pochoutku.
Tento den vzdává hold jedné z nejznámějších kombinací jídla a pití na Zemi. Jak pivo, tak pizza jsou k mání v nesčetném množství druhů a obě si lze vychutnat prakticky po celém světě. V mnoha kulturách.
Mohlo by vás zajímat
Pivo jako přísada do pizzy
Pivo se dá použít také jako ingredience do těsta na pizzu. Nahrazuje v něm kvasinky. Dodá tedy nejen chuť, ale pomáhá též těstu kynout.
Pivo si můžete vychutnat z minipivovaru či od velké pivní korporaci a pizzu zrovna tak. V místní pizzerii či od celosvětového pizzového řetězce.
Pivo i pizza mají bohatou historii. Pivo je jedním z nejstarších alkoholických nápojů, které lidé vyrobili. Jeho historie sahá až do pátého tisíciletí před naším letopočtem. Dozvídáme se o něm z písemných záznamů ze starověkého Egypta a Mezopotámie.
Slovo pizza bylo poprvé historicky doloženo v roce 997 našeho letopočtu v Gaetě v Itálii a postupně pak v různých částech střední a jižní Itálie. Předchůdcem pizzy byla pravděpodobně focaccia, plochý chléb známý Římanům jako panis focacius, ke kterému se přidávaly polevy.
Související články
Související recepty
Kdo by neměl promeškat Mezinárodní den piva a pizzy?
Dejte jim vědět
V následujících letech tento den připadá na
Následující významné dny
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Bramborovo-květákové krokety s holandskou omáčkou a zeleninovým salátem
Přidáno před 3 hodinami
Hovězí kostky na červeném víně a řapíkovém celeru
Přidáno před 11 hodinami
Slunečnicový chléb s kefírem
Přidáno před 13 hodinami
Kuřecí kostky se zeleninou a houbami
Přidáno před 16 hodinami
Snídaňová vejce Benedikt
Přidáno před 17 hodinami
Domácí ravioly plněné žampiony s rajčatovou omáčkou
Přidáno 6. 5. 2024 13:01
Přečtěte si Zobrazit více
Tereza z Peče celá země nabídla recept na koňakové špičky do skleničky: Vejde se do nich víc likéru, říká s úsměvem
Jak využít pivo při vaření? Hodí se na křupavé těstíčko, ale i do moučníků
Kuřecí játrový guláš se žampiony: Krásně šťavnatá a měkoučká obměna české klasiky překvapí lehce pikantní chutí