Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

červen
20

Světový den tapas


Světový den tapas
Zdroj: Pixabay

Světový den

Příležitost vychutnat si španělskou kuchyni máme každý třetí čtvrtek v červnu, kdy se slaví Světový den tapas. Tyto drobné kulinářské lahůdky podávané k alkoholickým nápojům či drinkům patří ke španělské kuchyni obdobně jako polévka gazpacho či paella.

Tapas není vlastně ani druh jídla, jde spíš o způsob stravování. Tapas je sdílené jídlo, které se podává spolu s pivem, vínem či dalšími alkoholickými nápoji. Dobroty uprostřed stolu jednak stmelují lidi, kteří si na nich pochutnávají, a také oddalují okamžik, kdy se člověk opije.

Španělská

Víte, v jaké evropské zemi brambory nepovažují za přílohu, ale zeleninu stejnou jako třeba rajče nebo okurka? Ve Španělsku! Kuchyně této země i zdejší způsob stravování jsou přizpůsobeny teplému…

To jsou tapas, jednohubky na španělský způsob

Kde se tapas vzala? Slovo tapa totiž znamená víko nebo poklička, čímž se vysvětluje všechno. Španělům popíjejícím venku padal do jejich oblíbeného drinku hmyz, čemuž se snažili zabránit tím, že na sklenku s alkoholem přikládali například chleba či plátek sýry. Potraviny, které zastávali funkci pokličky (víka), většina lidí v průběhu večera snědla.

Tapas se může podávat teplé i studené. Nejčastějšími a nejjednoduššími tapas jsou misky s oříšky nebo olivami. Často se jako tapas podávají také nakrájené sýry nebo typické španělské uzeniny. V rámci tapas se ale mohou nabízet i hotové pokrmy, samozřejmě jde jen o malé porce.

Kdo by neměl promeškat Světový den tapas?
Dejte jim vědět

V následujících letech tento den připadá na

Následující významné dny

Marie

Po Út St Čt So Ne

    Marie

    Náhodný recept Zobrazit více

    Nejnovější recepty Více