

Světlý pšenično-žitný chléb (list)
Suroviny
- Rozkvas:
- 30 g pravidelně krmeného žitného kvasu
- 50 g žitné chlebové mouky
- 100 g pšeničné chlebové mouky
- 150 g vody
- - umícháme a v teple necháme 10-12 hodiny kynout
- Dále:
- 170 g vody
- 350 g pšeničné chlebové mouky
- 2 rovné lžičky soli
- 1-2 lžičky drceného kmínu
Postup přípravy receptu
K hotovému rozkvasu přidáme zbytek surovin a uhněteme těsto, které necháme asi 1,5-2 hodiny kynout.
Vykynuté těsto z mísy stěrkou vyškrábneme na pomoučený stůl, popřekládáme, zformujeme kulatý bochník a dáme ho kynout na moukou poprášenou utěrku, se kterou bochník vložíme do ošatky. Celé zakryjeme, u nás dáváme těsto i s ošatkou kynout do nového pytle na odpadky - vytvoří se tam vlhké prostředí, těsto lépe kyne. Podle okolní teploty to trvá cca 2 - 2,5 hodiny.
Vykynutý bochník opatrně vykulíme na plech s pečící fólíí. Jednu stranu mu prsty protáhneme a zformujeme do špičky, druhou stranu promáčkneme kolmo postaveným omoučeným držadlem vařečky hluboko dovnitř bochníku. Postříkáme ho vodou, můžeme i naříznout a dáme jen na fólii upéct do trouby, předem vyhřáté i s dlaždicí (220°C/45 minut).
Poznámka od kuchařky
Chleba byl pečený ke Světovému dni chleba, který je každý rok 16.10.
Pekárnománie -> http://www.pekarnomanie.cz
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Světlý pšenično-žitný chléb (list)
-
cathleen:
-
magdalenka: četla jsem v knize Vůně chleba (J. Hendricks), že chléb není věc, ale proces, kterého jsme součástí....mluví mi tam z duše
-
Je to dar - mať k základnej potravine vzťah ako máš ty!
-
bofinka: díky
U nás je vždy ctěn a vážen...a bleskově sněden
-
Prekrasny dar bozi