Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Podzemnice olejná

yanull yanull
Podzemnice olejná

Podzemnice olejná pochází zřejmě z Jižní Ameriky, je to jednoletá olejná rostlina z čeledi bobulovitých. Pěstuje se pro semena, kterým říkáme arašídy a buráky, burské oříšky. Nejedná se však o ořech, plodem je lusk, jedná se proto o luštěninu. Arašídy jsou bohaté na živiny, obsahují bílkoviny a vysoké procento tuků. Arašídový olej se používá na smažení, arašídové mléko je náhradou pro mléko klasické, arašídové máslo je oblíbené v gastronomii.

Další pojmy z Kulinářského slovníku

Pomelo

Pomelo (kříženec grapefruitu a pomeranče se podobá velikému grapefruitu, ale je spíše sladké než… Číst dál

Pomelo

Pomeranč

Pomeranč je plod pomerančovníku, stálezeleného stromu, plody jsou bobule, 5 - 12 cm velké, většinou… Číst dál

Pomeranč

Popcorn

Popcorn není moderní záležitost, znali ho už indiáni. Dnes se s ním setkáváme v kinech, ale… Číst dál

Popcorn

Portské víno

Portské se vyrábí z hroznů, které se pěstují i zpracovávají výhradně v oblasti údolí řeky Douro. Je… Číst dál

Pošírování

Pošírování je jemný způsob úpravy masa, ryb, ovoce, zeleniny při teplotě mezi 70 až 90 °C, dle… Číst dál

Povidla

Na rozdíl od marmelád a džemů se povidla tradičně vyrábějí bez přídavku cukru vařením do té doby,… Číst dál

Povidla

Pojmy, které by vás mohly zajímat

Worcestrová omáčka

Worcestrová omáčka je tekuté koření, má temně hnědou barvu a jemnou pálivost. Omáčka má… Číst dál

Vermut

Vermut je dolihované víno, pocházející z Itálie. Vyrábí se z lehkého vína, které se dosladí a k… Číst dál

Nátěstek

Nátěstek (také zákvasek nebo matka) je chlebový kvas zahuštěný moukou do hustoty tuhého těsta. Bývá… Číst dál

Podzemnice olejná

Podzemnice olejná pochází zřejmě z Jižní Ameriky, je to jednoletá olejná rostlina z čeledi… Číst dál

Podzemnice olejná

Sangria

Sangria je osvěžující, lehký, chlazený alkoholický nápoj, sytě červené barvy. Je typický pro… Číst dál

Sangria

Demi-glace

Demi-glace je velmi silný hovězí, telecí nebo drůbeží vývar. Používají jej často profesionální… Číst dál

Demi-glace