Mléčné výrobky jsou zdravé, a to i ty, které nejsou z Posázaví

„Výrobky mléčné, jsou blahodárné a věčné“, zpívá se ve filmu i v reklamě. Mléčné výrobky jsou totiž zdrojem vápníku, a tak jsou doporučované jako součást každodenního jídelníčku. Měkké i tvrdé sýry, jogurty či smetanu si můžete připravit i doma, pokud těm kupovaným nedůvěřujete.
Domácí sýry
Pokud se rozhodnete sýrařit, je potřeba mít vhodnou formu. Některé druhy sýrů ale zvládnete vyrobit i bez ní. Vyzkoušet můžete třeba sýrové nitě neboli korbáčiky, poměrně snadná je i výroba domácího sýra z tvarohu.
Zakysaná smetana
Pokud by se vám stalo, že budete potřebovat zakysanku, ale nebudete ji mít v ledničce, můžete si ji vyrobit. Potřebovat budete domácí mléko nebo smetanu a také dostatek času, protože výroba trvá 24 hodin.
Kulinářský slovník Přejít do slovníku
Akawi je bílý, slaný sýr, který pochází z města Arce. Uzavřený v plechovce v solném nálevu se vyznačuje dlouhou trvanlivostí. Kromě mléka neobsahuje žádné alergeny, je bezlepkový. Vyrábí se v Sýrii, Libanonu a na Kypru.
Další témata
Další recepty
Přečtěte si Zobrazit více