Bramborový koláč z "tatarkového" těsta

Danca Kuchařka: Danca

Bramborová jídla 16 názorů

Suroviny

100 ml vlažného mléka
4 vrchovaté lžíce tatarské omáčky nebo majonézy, ale s tatarkou je těsto vychucenější
4 brambory uvařené ve slupce, vychladlé a oloupané
lžička soli
400 ml polohrubé mouky
20 g droždí
olej na vymazání formy
směs nahrubo nastrouhaných tvrdých sýrů na posypání, cca 150 g celkem ( měla jsem nivu, goudu a uzený eidam )
větvička čerstvého tymiánu nebo trochu sušeného
Recept si zatím oblíbilo 19 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Těsto jsem zadělávala v pekárně, ale jde vypracovat i ručně...

  2. Do pekárny dáme mléko, tatarku, sůl, jemně nastrouhané brambory, mouku a navrch rozdrobíme droždí. Necháme umíchat těsto, které by mělo být, díky bramborám, poněkud řidší, než běžné kynuté těsto na pečivo. Pekárnu vypneme a v uzavřené necháme těsto asi 30 minut nakynout.

  3. Koláčovou formu ( mám skleněnou ) vytřeme olejem a pomocí stěrky do ní přemístíme vykynuté těsto. Naolejovanýma rukama ho rovnoměrně rozprostřeme, povrch posypeme směsí sýrů a přidáme pár lístků tymiánu.

  4. Pečeme na 175°C asi 45 min.

  5. Podáváme teplé jako samostatný pokrm třeba se zeleninovým salátem nebo kompotem ( skvělý je švestkový ). Koláč je ale výborný i studený, třeba jako příloha k polévkám.

Poznámka

Pokud zaděláváte v pekárně, je třeba zpočátku těstu trochu pomoci stěrkou, protože brambory mají tendenci lepit se na stěny.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 278 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Bramborový koláč z "tatarkového" těsta

  • Angel 666 Angel 666

    Proč mi tohle doteď unikalo, moc se mi to líbí ;-)

    Odpovědět

  • JanaDorazinova JanaDorazinova

    Skvělé!! :-):yes:

    Odpovědět

  • maiva maiva

    Také zajímavý recept, ta forma je jak asi velká:-p+:yes:.

    Odpovědět

  • mysulka mysulka

    :-p mňam, moc pěkné:yes:

    Odpovědět

  • 1974andrea 1974andrea

    To se mi líbí, byla by tam dobrá i bryndza se slaninou a cibulí :-p

    Odpovědět

  • monikaK monikaK

  • Danca Danca(autorka receptu)

    yanull: :-O tak ty jsem nevážila, ale mohlo jich být tak 400-450g...:-)

    Odpovědět

  • yanull yanull(moderátorka)

    Danca: Můžu požádat o gramáž brambor? Aspoň přibližně, brambory jsou různě velké a kdybych to přehnala, tak mi těsto zřídne ;-) +7:-p:-K:yes:

    Odpovědět

  • Danca Danca(autorka receptu)

    Moc všem děkuji:-8:-K
    Mně koláč nejvíce chutnal ještě trochu teplý. Těsto je jemňoučké, voňavé a ta sýrová krustička kráááásně křupe..:-*:-*:-p:-p:-)

    Odpovědět

  • mika59 mika59

    Ten je :yes::yes::-p

    Odpovědět

  • hosta hosta

    Moc dobře to vypadá, ukládám:yes:

    Odpovědět

  • zizala zizala

    Danca: Na program Dort míchám těsta na cukroví - než začne hřát, je dávno umícháno :yes::yes: Koláč vypadá moc dobře :-p

    Odpovědět

  • maris maris

  • cathleen cathleen(moderátorka)

    Danca: jj, vím, který program myslíš. Také ho mám - prakticky nepředehřívá.

    Odpovědět

  • Danca Danca(autorka receptu)

    cathleen: u svojí pekárny mám program Dort. Malinko zpočátku nahřívá, ale ne tolik, jako u klasického programu na kynuté těsto a hlavně u tohoto programu pekárna ihned po spuštění začne míchat! Myslím, že ohřev s tou tatarskou nic zlého neudělá, prakticky ve chvilce je vmíchaná do těsta;-)

    Odpovědět

Předchozí 1 2

Tématické fráze: bramborové těsto na koláč bramborový koláč bramborový salát bez majonézy tncz nova test majonézy bramborove kolace těsto na kolač s bramborem koláč z bramborového těsto na bramborový koláč čočka a uzené