Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Variant propečení steaku je několik. Řekneme si, které to jsou a jak dlouho péct maso, aby bylo propečené tak, jak požadujeme. To vše si společně s popisem daného stupně propečení vysvětlíme v následujícím článku.

Abychom si na steaku pochutnali, je potřeba správně zvolit maso. Hovězí maso na steaky vybíráme nejlépe z kýty, velmi delikátní je kus roštěnce nebo svíčkové. Výška plátku masa by měla být mezi 2–3 cm. S kořením není třeba experimentovat, postačí sůl a pepř.

Jaké jsou druhy steaků

Na pánev či gril vždy dáváme maso pokojové teploty. Maso rovnou z lednice by vlivem teplotního šoku totiž rychle ztuhlo.

  • Nejméně propečený steak se označuje jako rare. Zvenku je šedohnědý a uvnitř červený. Vnitřní teplota masa je 53 ºC a opékáme ho přibližně 2 minuty z každé strany.
  • Medium rare je propečený zhruba z poloviny. Vnitřní teplota masa je 56 ºC. Maso je zvenku hnědé, zevnitř růžové a směrem k okrajům propečené. Opékáme ho 2,5 minuty.
  • Středně propečený medium steak nemá krvavý střed. Teplota uvnitř masa je 58 ºC a opéká se 3 minuty z každé strany.
  • Medium well je téměř propečený steak se slabě růžovým středem. Teplota uvnitř masa je 62 ºC. Pečeme ho 4 minuty.
  • Well done steak je zcela propečený a není tudíž tolik šťavnatý. Šedohnědý střed má teplotu 72 ºC a na pánvi se opéká 5 minut.

Steak by měl po upečení odpočívat alespoň 10 minut, aby se jeho chuť rozležela a šťáva vstřebala. Ideální je ho zabalit do alobalu a schovat do vyhřáté trouby, aby nevystydl.

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Marie

Náhodný recept Zobrazit více