Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pažitka je jednou z důležitých rostlin našich zahrad. Na prostor je sice nenáročná, ale za trochu péče se nám odmění aromatickou a výtečnou natí. Přesto začínající pěstitelé při péči o ni chybují a sklizeň pak je slabší, než by mohla být.

Pažitka dobře prospívá, když má dostatek vláhy a živin. Jedná se o vytrvalou rostlinu, kterou můžeme mít na jednom místě více let. Trsům občas prospěje rozdělení, nať je pak stále chutná. Okolí pažitky kypříme a zavlažujeme, aby rostliny měly dobré podmínky k růstu.

Časté chyby při sklizni pažitky

Přestože je pažitka nenáročná, můžeme při sklizni udělat některé zbytečné chyby

  • Trhání stonků rukouNa sklizeň pažitky je potřeba vzít ostrý nůž nebo nůžky. Netrháme nať jen rukou.
  • Sklizeň jednotlivých stonků: Seřezávání správně provádíme naráz u celého trsu nebo jeho části. Netrháme jednotlivé stonky.
  • Zanedbaná sklizeň: Pažitku sklízíme včas, nenecháme ji přerůstat (tzn. žloutnout, zasychat či vybíhat do květu).
  • Vykvétání pažitkyPažitka postupně začíná tvořit květy, které se též dají konzumovat a jsou chutné. Pokud o ně máme zájem, počkáme si na ně, ale v opačném případě pažitku včas seřízneme, aby k jejich tvorbě nedocházelo. Rostlina se tvorbou květů zbytečně vyčerpává a nať ztrácí chutnost.

Žloutne vaše pažitka? V tom případě ji seřízněte kousek nad zemí, nakypřete její okolí a pořádně zalijte. Brzy se opět dočkáte svěží natě.

Tip: Pokud plánujete některé trsy pažitky pro zimní rychlení, nechte je přes léto odpočinout, neseřezávejte je, aby se rostlina zbytečně nevyčerpávala narůstáním nové a nové natě.

A víte, kdy je pažitka nejchutnější? Brzy na jaře a pak koncem léta a začátkem podzimu. Tehdy je svěží a v kuchyni se nejlépe uplatní. Můžete si uvařit třeba výtečnou pažitkovou omáčku.

 

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli