Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Co udělat s květy pažitky: Fialové paličky se hodí k dekoraci, k jídlu i k naložení
Zdroj: Pixabay, planet_fox

Pažitka patří mezi první jarní bylinky spolu s mladými kopřivami a medvědím česnekem. Je to zelená naťová bylinka, která se svou chutí podobá cibuli, ale je jemnější a svěžejší. Pažitku používáme pouze v syrovém čerstvém stavu.

Pažitka se hodí do jarních a letních pomazánek, polévek a salátů. Zdobí se jí chlebíčky, obložené talíře a šťouchané brambory. Nádherné fialové květy pažitky neslouží jen jako ozdoba, ale dají se konzumovat syrové a nakládat do oleje.

Co s květy pažitky

Jejich fialová barva je předurčuje nejen k dekorování pokrmů:
  • Celé nebo rozpůlené květy pažitky použijeme do jarní polévky nebo k ozdobení salátů. Jsou jedlé a výborné.
  • Nasekané květy přidáváme do pomazánek a salátů, kde vynikne jejich barva a chuť, která se velice podobá chuti samotné pažitky.
  • Květy pažitky promneme mezi prsty, aby se uvolnily vonné látky, zalijeme je octem a po dvou týdnech macerování ocet slijeme.
  • Pažitkový olej slouží k ochucení zeleninových salátů - naložené květy pažitky necháme v olejovém nálevu, dokud ho všechen nespotřebujeme.

Pažitku ani květy nesušíme, pokud nechceme zničit jejich blahodárné účinky na náš organismus. V malém množství lze květy zmrazit. Naložením nebo vařením ztratí květy pažitky svou krásnou fialovou barvu, proto je vhodnější je konzumovat syrové.

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více