Pažitková omáčka podle staročeského receptu: Základem lahodné chuti je domácí vývar a smetana, pažitka dodá svěžest
18. 4. 2024 Vaření
Pažitka patří k oblíbeným jarním bylinám a má i spoustu možností využití. Pokud vám již raší na zahrádce nebo v truhlíku či květináči a vy přemýšlíte, kam ji použít, zkuste třeba klasickou pažitkovou omáčku. Báječně chutná s hovězím masem a knedlíkem, ale i s bramborem a vajíčkem.
Klasické české omáčky
Různými druhy omáček je náš národ vyhlášený. Dalo se by se říct, že jsou základem české kuchyně a vlastně i takovým specifikem, aspoň v podobě, v jaké se u nás podávají, tedy s knedlíkem nebo vařeným bramborem a plátkem vařeného, případně pečeného masa. Tradičních českých omáček existuje celá řada, liší se jen ingrediencemi, které je dochucují.
Do klasického jíškového základu s vývarem nebo vodou se dávají rajčata, kopr, křen, mletá paprika, kyselé okurky nebo houby a vše pak obvykle završí smetana, která omáčce dodává lahodnou chuť a krémovou konzistenci. K oblíbeným omáčkám patří rovněž ta pažitková, která přímo zavání jarem.
Mohlo by vás zajímat
Kam se hodí pažitka?
Pažitka neboli šnytlík je jednou z nejoblíbenějších a nejpoužívanějších bylinek. Jde o dokonalou rostlinku, která dokáže vylepšit mnoho pokrmů. Dodá jim příjemnou chuť a vůni cibule, je ale jemnější, takže nevadí ani dětem. Navíc se báječně hodí na ozdobu různých jídel, stačí jí třeba jen posypat brambory a hned vypadají na talíři mnohem lépe a svěžeji.
Pažitku ovšem používáme nejen na ozdobu, ale i do pomazánek, polévek, salátů, dipů nebo právě do této omáčky, kterou připravovali s oblibou již naši dávní předkové.
Jak na dokonalou pažitkovou omáčku?
Příprava pažitkové omáčky je poměrně snadná, to hlavní, co potřebujete, je omáčkový základ, který připravíte z jíšky a vývaru.
- Jíšku uděláte jednoduše z hladké mouky a tuku – nejlepší je máslo, díky němuž bude mít omáčka lahodnou chuť. Na světlé smetanové omáčky se používá světlá jíška, tedy ta, která je osmažená jen lehce.
- Jíšku je pak nejlepší naředit vývarem, aby měla omáčka výraznější chuť. Pokud budete mít v plánu ji podávat s vařeným hovězím masem, je nejlepší použít právě vývar z masa.
- Při zalévání jíšky vývarem je třeba se hlavně řídit tímto pravidlem – na horkou jíšku se lije studený vývar, na studenou horký. Vývar přilévejte pomalu a nezapomeňte vše dobře promíchávat metličkou, aby se v základu nevytvořily žmolky. Tento omáčkový základ je nutné dobře provařit, aby pak nebyla v omáčce cítit mouka.
- Poslední tečkou k dokonalosti omáčky je smetana, nejlépe ta ke šlehání, klidně se dá ale použít u ta na vaření. Chcete-li, aby byla omáčka trochu svěžejší, vmíchejte do ní smetanu zakysanou, pokud možno tučnější. Se smetanou už jen omáčku krátce povařte, aby se nesrazila. Můžete jí případně ještě přecedit přes sítko, aby byla krásně jemná.
- Nakonec už zbývá jen to hlavní, co činí z pažitkové omáčky hodnu jejího jména, a sice samotná pažitka nasekaná nadrobno. Pažitku už jen vmíchejte a nevařte, aby si bylinka uchovala svou svěží zelenou barvu.
Omáčka s pažitkou podle staročeského receptu
Láká vás připravit k masu s knedlíkem nějakou typickou jarní omáčku? Tak si tu pažitkovou můžete připravit podle tohoto staročeského receptu. Jak na to?
Budete potřebovat: 5 dkg másla, 6 dkg hladké mouky, ¾ l vývaru, sůl, ⅛ l smetany, 3 lžíce nasekané pažitky.
- Světle růžovou jíšku rozřeďte vývarem, osolte a povařte. Vlijte smetanu, povařte, pak přidejte najemno nasekanou pažitku a přestaňte vařit.
- Nakonec můžete v omáčce rozpustit malý kousek másla pro ještě lahodnější chuť.
Náš tip: Při přípravě pažitkové omáčky můžete postupovat i podle našeho video receptu.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Mezinárodní den falafelu
Domovinou falafelu je pravděpodobně Egypt, alespoň na tom panuje všeobecná shoda. Za národní pokrm jej však považují i v Izraeli či Palestině. Slovo… Číst více
Jak připravit falafel? Vyzkoušejte jednoduchý recept na oblíbenou cizrnovou specialitu
Správný falafel se připravuje z nevařené cizrny, kterou dostatečně dlouho předem necháme namočenou - třeba 36 hodin. Vodu, ve které cizrnu namáčíme,… Číst více
Grilování levou zadní: Nažhavte uhlíky a chyťte sezónu šťavnatých steaků za pačesy!
Grilovací sezóna je v plném proudu! Oblíbená… Číst více
Grilování levou zadní: Jak správně připravovat různé druhy masa?
Rozpálit gril, plácnout na něj kus namarinovaného… Číst více
Grilování levou zadní: Tipy na božské dipy a fantastické marinády
Grilovací počasí udeřilo plnou silou a už vůbec… Číst více
Byliny v kuchyni: Lipový čaj pomáhá při horkosti. Kdy sbírat květy, aby byly nejúčinnější?
Lípa je českým národním stromem, kterému se dříve… Číst více
Poznejte slavný falafel: Malé smažené kuličky z Egypta si můžete připravit i doma
Zvažujete, že si dáte pár dní bez masa, anebo… Číst více
Grilování levou zadní: Ananas ve slanině i bez ní a další netradiční chuťovky na gril
Grilovací sezóna je v plném proudu! Možná vám i… Číst více
Holka u plotny radí: Jak doma udělat nejlepší hummus? Pomůže soda i studená voda!
Pomazánka z vařené a rozmixované cizrny je po… Číst více
Grilování levou zadní: Jak na dokonalý hermelín? Jde to i bez alobalu!
Grilování je efektní, zábavná a především lahodná… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Jak připravit jíšku na másle. Postup výroby je velmi snadný
Retro okurková omáčka podle ČSN: Překvapí neobvykle delikátním spojením kyselých okurek a smetany
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Nejnovější recepty Více
Losos se zeleninou v papilotě
Přidáno před 13 hodinami
Mirabelková marmeláda z varného mixéru
Přidáno před 13 hodinami
Bramborový koláč z pánve
Přidáno před 15 hodinami
Vepřová libečková polévka
Přidáno před 17 hodinami
Lilek s fazolkami a rajčátky
Přidáno před 19 hodinami
Pečený čaj z čerstvého ovoce
Přidáno před 19 hodinami