Chyby při přípravě ryb: Zapomeňte na nedobrou pachuť nebo potrhané maso
Ryby bychom si měli dopřávat alespoň jednou do týdne, ovšem kdo to opravdu poctivě dodržuje? Pro mnohé může být problém správné ochucení ryb, pro jiné zase věčný boj s manipulací. Z chyb se však můžete učit.
V našem výčtu častých chyb při přípravě ryb se možná najdete, což je v pořádku. Proč? Protože od teď budete vědět, v čem byl problém či pochybení, a jak se mu snadno vyhnout k zajištění skvělého výsledku. Potěšte sami sebe chutnými rybami.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
8 chyb během přípravy ryb
V následujících bodech vás seznámíme s nejčastějšími chybami, se kterými se můžete při přípravě ryb setkat. Nebojte, téměř každou chybu lze úspěšně napravit.
- Vůbec prvotní chybou je nákup jakékoliv ryby, aniž byste si byli jisti kvalitou. Pokud je to možné, stavte se přímo v rybářství, kde si vybere opravdu každý, případně volte ověřené značky ve vybraných obchodních řetězcích.
- Vadí vám zápach rybiny? Naložte rybu do mléka, které zápach zneutralizuje.
- Rybu nikdy tepelně neupravujte, pokud není zcela rozmražená. Tato chyba by vás stála celý oběd. Stále zmrzlé rybí maso by pustilo přebytečnou vodu, namísto smažení by se dusilo a výsledek by byl chuťově nedobrý a mdlý.
- Rybí maso je jemňoučké a zaslouží si stejně tak jemné ochucení. Vsaďte na sůl, bylinky, máslo a citrónovou šťávu, abyste chuť rybího masa zbytečně nepřebili.
- Vyvarujte se předčasného odstraňování kůže. Kůži na rybě ponechte po celou dobu tepelné úpravy. Zajišťuje totiž soudržnost masa, které se tak nerozpadá.
- Rybí filety smažte nejprve kůží dolů, aby se spekla a krásně držela maso. Obecně se traduje pravidlo jednoho otáčení, abyste rybu nepotrhali.
- V případě ryby v trojobalu maso obalujte až těsně před tepelnou úpravou. Pokud byste ji obalili příliš brzy, obal by na rybě zvlhl a při smažení opadával.
- Ryby není potřeba připravovat příliš dlouho, jsou propečené velmi rychle. Zdlouhavou tepelnou přípravou je vysušíte a přijdete o šťavnatou pochoutku.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Mimo jiné je dobré mít na paměti, že nejen rybí maso se správně vkládá do dostatečně rozpáleného tuku. V případě přírodních filetů a celých ryb volte nejlépe ghí, na obalované kousky ryb pak kvalitní olej vhodný ke smažení. Dostali jste chuť na rybu? Pak jistě uvítáte tip v podobě videoreceptu na třeboňské kapří hranolky:
Komentáře