Chyby při vaření brambor: Poradíme, jak snadno připravit bezchybnou přílohu
Obecně máme za to, že uvařit brambory není žádná věda a zvládne to každý. Ne všichni ale měli možnost koukat babičkám pod ruce při vaření, a tak je spousta začátečníků, kteří si s tím sami neporadí. S námi to zvládnete.
Ačkoliv se na první pohled může zdát, že na vaření brambor není nic složitého, je potřeba věnovat jim pozornost a nenechat se strhnout myšlenkou, že je stačí jen vhodit do vody a je hotovo. Takto to totiž nefunguje u přípravy žádné suroviny.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Chyby při vaření brambor
Na následujících řádcích najdete výčet nejčastějších chyb, kterých se můžete během vaření brambor dopustit. Díky tomu budete přesně vědět, čemu se příště vyhnout.
- Brambory se dělí na varné typy A, B a C, a každý typ se hodí k jiné úpravě. Zároveň potřebují odlišnou dobu vaření. Mějte tuto informaci na paměti. Stejně tak se doba vaření odvíjí od velikosti hlíz nebo nakrájených kousků.
- Neomyté a neočištěné brambory do hrnce s vodou rozhodně nepatří. Je potřeba je řádně očistit a omýt od hlíny a dalších nežádoucích nečistot.
- Klíčící brambory jsou rizikem pro vaše zdraví, proto používejte jen krásně pevné, zdravé a čisté hlízy. Pozor, ani zelené hlízky nejsou vhodné ke konzumaci.
- Myslíte si, že krájení brambor nemá žádná pravidla ani řád? Omyl, brambory je potřeba krájet na podobně velké kousky, aby se uvařily za stejný časový úsek. V opačném případě budou větší kousky tvrdé, zatímco ty malé již rozvařené.
- Chystáte si brambory s předstihem? Pak je nezapomeňte nechat namočené ve studené vodě, aby nevzhledně nezhnědly v důsledku osychání.
- Mnoho z nás je zvyklých na to, že brambory krájíme do hrnce se studenou vodou a poté je takto dáme vařit. Správně se brambory vkládají až do vroucí vody, a to z důvodu zachování pevného tvaru, ale i uchování prospěšných látek.
- I na ponoření brambor záleží - brambory musí být ve vodě zcela ponořené, v opačném případě se neuvaří rovnoměrně, což vám zhatí celou snahu o přípravu.
- Nescezené uvařené brambory přicházejí o svůj tvar, konzistenci i výživové hodnoty. Proto je potřeba brambory po uvaření scedit, jinak si nepochutnáte.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Byli jste si vědomi všech výše uvedených chyb? Věřte, že stále nejsou všechny; vybrali jsme ty nejzásadnější. Zatímco zkušenější kuchtíci berou spoustu kroků jako samozřejmost, začátečníci jistě uvítají každý tip na zlepšení svého umu.
Komentáře