Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Chyby při vaření brambor: Poradíme, jak snadno připravit bezchybnou přílohu
Zdroj: Freepik

Obecně máme za to, že uvařit brambory není žádná věda a zvládne to každý. Ne všichni ale měli možnost koukat babičkám pod ruce při vaření, a tak je spousta začátečníků, kteří si s tím sami neporadí. S námi to zvládnete.

Ačkoliv se na první pohled může zdát, že na vaření brambor není nic složitého, je potřeba věnovat jim pozornost a nenechat se strhnout myšlenkou, že je stačí jen vhodit do vody a je hotovo. Takto to totiž nefunguje u přípravy žádné suroviny.

Chyby při vaření brambor

Na následujících řádcích najdete výčet nejčastějších chyb, kterých se můžete během vaření brambor dopustit. Díky tomu budete přesně vědět, čemu se příště vyhnout.

  1. Brambory se dělí na varné typy A, B a C, a každý typ se hodí k jiné úpravě. Zároveň potřebují odlišnou dobu vaření. Mějte tuto informaci na paměti. Stejně tak se doba vaření odvíjí od velikosti hlíz nebo nakrájených kousků.
  2. Neomyté a neočištěné brambory do hrnce s vodou rozhodně nepatří. Je potřeba je řádně očistit a omýt od hlíny a dalších nežádoucích nečistot.
  3. Klíčící brambory jsou rizikem pro vaše zdraví, proto používejte jen krásně pevné, zdravé a čisté hlízy. Pozor, ani zelené hlízky nejsou vhodné ke konzumaci.
  4. Myslíte si, že krájení brambor nemá žádná pravidla ani řád? Omyl, brambory je potřeba krájet na podobně velké kousky, aby se uvařily za stejný časový úsek. V opačném případě budou větší kousky tvrdé, zatímco ty malé již rozvařené.
  5. Chystáte si brambory s předstihem? Pak je nezapomeňte nechat namočené ve studené vodě, aby nevzhledně nezhnědly v důsledku osychání.
  6. Mnoho z nás je zvyklých na to, že brambory krájíme do hrnce se studenou vodou a poté je takto dáme vařit. Správně se brambory vkládají až do vroucí vody, a to z důvodu zachování pevného tvaru, ale i uchování prospěšných látek.
  7. I na ponoření brambor záleží - brambory musí být ve vodě zcela ponořené, v opačném případě se neuvaří rovnoměrně, což vám zhatí celou snahu o přípravu.
  8. Nescezené uvařené brambory přicházejí o svůj tvar, konzistenci i výživové hodnoty. Proto je potřeba brambory po uvaření scedit, jinak si nepochutnáte.

Byli jste si vědomi všech výše uvedených chyb? Věřte, že stále nejsou všechny; vybrali jsme ty nejzásadnější. Zatímco zkušenější kuchtíci berou spoustu kroků jako samozřejmost, začátečníci jistě uvítají každý tip na zlepšení svého umu.

Komentáře

Další tipy a triky