Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Vážné problémy se srdcem může způsobit i špatně skladovaná brambora.
Zdroj: Šárka Adámková, Toprecepty

Brambory jsou jednou z nejčastějších surovin, které v kuchyni používáme. Přesto si mnohokrát neuvědomujeme, že ohrožujeme své zdraví tím, že podceňujeme jejich výběr. Obzvlášť v momentě, kdy váháme, zda použijeme ty brambory, které už začaly klíčit. Podle odborníků na toxikologii ovšem právě jejich konzumace může způsobit vážné zdravotní problémy.

Toxická hrozba

Naklíčené skladované brambory jsou častým problémem našich kuchyní. Při delším skladování se totiž postupně mohou stát jedinými, které máme k vaření k dispozici. Pro někoho je odstraněním klíčku potíž pryč, najdou se však i tací, kteří upozorňují na toxicitu a varují před vážným poškozením zdraví.

Mezi ně patří i National Capital Poison Center, americká nezisková organizace, zabývající se mimo jiné prevencí otrav. Poison Control, jak je také organizace označována, upozorňuje, že pokud mají lidé doma brambory, které zezelenaly nebo naklíčily, nemají váhat a ihned je vyhodit. „Toxicitu zvyšuje fyzické poškození rostliny, nízká teplota skladování a skladování na jasném světle,“ říká specialistka na informace o otravách Diana M. Peiová.

Horečky, zvracení i smrt

Brambory mohou být pro zdraví velmi přínosné. Mají málo kalorií a obsahují cenné vitaminy a minerály, ale zároveň obsahují i látky solanin a chakonin, které se u klíčících brambor množí a ve velkém množství mohou být nebezpečné.

Po jejich konzumaci může do několika hodin dojít ke zvracení, průjmu a bolestem břicha. V horším případě vede příjem nadmíry glykoalkaloidů k nízkému krevnímu tlaku, horečkám, bolesti hlavy či zmatenosti. Objevily se i případy náhlého úmrtí.

Velkým rizikem jsou naklíčené brambory pro těhotné ženy. U nich se totiž může objevit zvýšené riziko vrozených vad u jejich potomků. „Většina pacientů s mírnými příznaky zůstává v domácí léčbě. Pokud jsou příznaky závažné a přetrvávají nebo pokud nejsou zasažení lidé schopni udržet tekutiny, může být nutná lékařská pomoc,“ zmiňuje doktorka Peiová z National Capital Poison Center.

Odstranění klíčků a smažení

Kdo by ovšem přeci chtěl riskovat, že se mu po konzumaci vyklíčených brambor udělá špatně, může následky alespoň zmírnit. Pomoci by mělo důkladné odstranění klíčků, zelené slupky a otlučených částí. Co se týče tepelné úpravy, toxicitu snižuje pouze smažení. Přesto experti radí se „poškozeným“ bramborám úplně vyhnout.

Předejít klíčení je snadné

Pokud se chceme vyhnout tomu, abychom doma skladovali toxickou zeleninu, měli bychom se především vyhnout jejímu nakupování ve velkém. Stejně tak pomůže, když brambory, které si přineseme z obchodu například už navážené, dobře zkontrolujeme. Oddělíme ty poškozené, popřípadě ty, u nichž máme podezření, že by mohly začít klíčit. Ostatní necháme na chladném, suchém a tmavém místě.

Zdroj informací:

Healthline.com - Why sprouted potatoes may be dangerous to eat

Poison.orgAre Sprouted Potatoes Safe to Eat?

Recepty k tomuto článku

Komentáře

PavelPetr

26. 4. 2023 19:12

Solanin se z brambor odstraní pouze VAŘENÍM, je rozpustný ve vodě, nikoliv smažením. Smažením dochází ke zvýšení jeho koncentrace v důsledku ztráty vody. Zelená barva brambor je důsledkem zvýšení obsahu chlorofylu a indikuje zároveň i zvýšení obsahu solaninu v zelených částech, proto zelené části, klíčky a naklíčená očka z brambor odstraníme. Nejvíce je solaninu pod slupkou brambor, nejméně ve středu hlízy.

Přidat komentář

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více