

Vídeňské brambory
Suroviny
- 500 g brambor
- 150 g slaniny
- 1 velká cibule
- cca 100 ml smetany na vaření
- zelená petrželka
- sůl
- popř. malý kousek másla
Postup přípravy receptu
Brambory oloupeme, nakrájíme na menší kostky a dáme vařit do osolené vody.
Mezitím nakrájíme na kostičky cibuli, slaninu a posekáme petrželku. Na pánev dáme restovat slaninu, pak přidáme cibuli a necháme ji zezlátnout. Pokud je potřeba, přidáme malý kousek másla.
Když jsou brambory měkké, slijeme je a promícháme na pánvi s cibulí a slaninou. Přilijeme smetanu, promícháme, necháme zredukovat, podle potřeby dosolíme a nakonec posypeme zelenou petrželkou.
Podáváme jako přílohu, ale klidně může být i jako hlavní chod, pokud někdo nevyžaduje maso :-)
Poznámka od kuchařky
Recept je z knihy Stoletá kuchařka a je uváděn z roku 1910.
Moje recepty najdete také na stránkách http://www.pazitka.cz/kucharky/andrea-motlikova/
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Vídeňské brambory
-
Dnes jsem je dělala, jenom jsem si uvařila brambory ve slupce a jsou boží
-
denomenka: , gabrusa: Oběma díky za vyzkoušení, ráda jsem vás inspirovala
-
Naprosto úžasný recept na brambory, nemám co dodat, všem chutnalo.
Podávala jsem s receptem tady odsud " Křupavé kuřecí roládky s vůní česneku a plněné šunkou" a nemělo to chybu
-
Udělala jsem si je dnes k obědu a ještě přidala opečené žampionky, mňam to je dobrota.
-
skarlettka: V receptu se brambory nešťouchají a ohledně původu receptu je vše v Poznámce
-
neříká se tomu štouchané brambory?
-
-
přidejte nastrouhaný sýr a nechte zapéct v troubě , to je myslím ještě o kousek lepší ,,, ( a pokud máte výpek z masa a malinko přimícháte, bude to úplně nejlepší )
-
MarcelaPa: Marcelko, super, díky i za fotku
-
Andrejko,
dnes jsem vařila k obědu, slaninu jsem měla domácí a moc jsme si pochutnali.
Určitě někdy zopakuji.
-
Jaaja: Moc děkuji za milou zprávu, jsem ráda, že je s receptem spokojena spousta lidí
-
Vynikající, dělali jsme rovnou z kila a půl brambor a jsme moc spokojení
díky za super recept
-
Kety: No, podobné je to asi pouze tou smetanou, tady se brambory nezapékají. Ale jako tartiflette jsem zapékala jak brambory, tak i tuřín
https://www.toprecepty.cz/recept/42174-gratinovany...
-
Recept zajímavý a silně připomíná fr. recept "Tartiflette", jejíž původní receptura byla: zalít bílým vínem. Mně to moc nechutná, takže já směs brambor , slaniny a cibule podlévám smetanou. Nahoru se pokládá rozkrojený sýr Reblochon v našich podmínkách lze nahradit Hermadurem. A brambory na tato zapékaná jídla vařím ve slupce a jen trochu, dojdou při pečení.
-
Recept zajímavý a silně připomíná fr. recept "Tartiflette", jejíž původní receptura byla: zalít bílým vínem. Mně to moc nechutná, takže já směs brambor , slaniny a cibule podlévám smetanou. Nahoru se pokládá rozkrojený sýr Reblochon v našich podmínkách lze nahradit Hermadurem. A brambory na tato zapékaná jídla vařím ve slupce a jen trochu, dojdou při pečení.