Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pečené maso je v naší kuchyni oblíbeným pokrmem, kterým nikdo nepohrdne. Přitom jeho příprava je jednoduchá i když časově náročnější. Pojďme si v tomto článku říct, jak připravit dobrou pečeni, kterou bude milovat celá rodina.

Pečeně, nebo také kotleta, je část vepřového masa, která se nachází podél páteře. Navazuje na krkovici a na druhé straně je zakončená kýtou. Jedná se o dlouhé a silné svaly, které jsou na talíři šťavnaté a měkké. Celý kus masa můžeme upéct v celku nebo péct či smažit jednotlivé plátky. 

Jak upéct pečeni

Pečeme-li maso v troubě, připravujeme ho v celku. Tak docílíme skvělé šťavnatosti.

  1. Pokud máte pečeni s vrstvou tuku, rozhodně ho neodstraňujte. Nařežte tuk v zhruba centimetrových rozestupech a vmasírujte do masa sůl.
  2. Sáhněte po přírodním provázku a pečeni svažte. I když to vypadá, že to není potřeba, svázané maso bude krásně držet tvar a propeče se rovnoměrněji.
  3. Maso osolíme, okořeníme a zprudka opečeme na pánvi ze všech stran.
  4. Na výpeku z masa osmažíme cibuli a česnek. Tento základ dáme do pekáčku pod maso, podlijeme troškou vody a dáme péct. 
  5. Pečeme odkryté, pozvolna na 120 °C. Často přeléváme výpekem.
  6. Nenecháme maso plavat ve výpeku. Tomu můžeme zabránit tak, že jej pečeme na roštu nebo podložíme kostmi, pokud jsme pečeni vykosťovali.
  7. Abychom dovedli jídlo k dokonalosti, připravíme omáčku k masu. Scedíme výpek a připravíme si jíšku. Tu rozředíme výpekem a pokud potřebujeme mít omáčku řidší, přilijeme vodu.
Pokud se nám povedlo naladit vaše chuťové pohárky, můžete nakonec zhlédnou náš videorecept a načerpat inspiraci na skvělý a chutný oběd. Do komentářů nám pak můžete dát vědět, jak rodině chutnalo.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více