Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Cibule zimní, sečka: Jak pěstovat a množit oblíbenou mrazuvzdornou rostlinu
Zdroj: Pixabay, Annette Meyer

Cibule zimní (sečka, ošlejch) je ceněnou a oblíbenou rostlinou našich zahrádek. Rostlina je vytrvalá a mrazuvzdorná, na pěstování nenáročná, stačí jí malý kousek půdy, ale přesto přináší bohatý užitek. Její listy příjemně chutnají, na jaře raší velmi brzy a jsou výnosnější než listy pažitky.

Zimní cibuli pěstujeme pro její listy, ale konzumovat se mohou i malé cibulky, rostoucí v trsech na rostlině. Listy se uplatní obdobně jako pažitka nebo nať obyčejné cibule. Krájíme je nadrobno a používáme ke zdobení a posypání jídel, přidáváme je do pomazánek a salátů. Snadno se dají zmrazit.

Jak množit cibuli zimní, sečku

Cibule zimní patří k pokladům našich zahrad, které se vyplatí pěstovat. Vyzkoušeli jsme více způsobů množení.

  • Semínka: Získáme je z květů, které ponecháme na rostlinách. Drobná semínka na nich uzrají a jsou vhodná k množení. Postup je pomalejší.
  • Dělení vzrostlých rostlin: Tento postup je snadný a rychlý - pokud od jiného pěstitele dostaneme oddělek rostliny, brzy budeme sklízet. 
  • Pacibulky: Některé odrůdy se dají dobře množit pacibulkami, které vyrůstají na stvolech, někdy i ve více patrech.

Výsev cibule zimní, sečky

Pěstování je vhodné i pro začínající pěstitele.

  • Semínka vyséváme brzy na jaře nebo koncem léta
  • Výsev provádíme do řádků a mezi řádky necháme vzdálenost cca 30 cm
  • V řádcích cibuli pěstujeme obvykle v hnízdech, mezi nimiž ponecháme 20 cm, nebo po jednotlivých rostlinách, které vyjednotíme na 10 cm od sebe. Rostliny v trsech nejednotíme.

Jak se starat o cibuli zimní, sečku

Péče o cibuli zimní je podobná jako péče o pažitku. Rostliny jsou mrazuvzdorné a raší již při teplotě nad 0 °C. Vytváří trsy listů, pro které se pěstují. 

  • Na jednom stanovišti trsy necháváme 2–3 roky. Pak je vhodné rozdělení a vysazení na nové stanoviště. Trsy vysazujeme na vzdálenost 20–30 cm od sebe.
  • Vyrůstající stvol se semeny včas odstraníme (pokud semínka neplánujeme využít k množení), aby se rostliny jeho tvorbou zbytečně nevyčerpávaly. 
  • Okolí trsů je potřeba udržovat bez plevelů a občas okopat. Kolem větších rostlin můžeme dávat mulč např. slámu, který péči usnadní. 
  • Cibuli prospívá kvalitní zemina a kompost, při suchém počasí jí dopřejeme občasnou zálivku.
  • Na jaře lze využít k rychlení přikrývku z netkané textilie, možné je i krátkodobé pěstování v květináči za oknem.

Cibule zimní místo pórku

Cibuli zimní lze pěstovat i trochu jinak - obdobným způsobem jako pór. Kristína Petříková radí v časopise Zahrádkář březnové výsevy rozsázet v červnu do brázd hlubokých 20 cm a zahrnout je zeminou, kterou k nim v průběhu růstu budeme postupně přihrnovat. Docílíme tím delší vybělené části. Sklizeň pak provádíme v říjnu - rostliny připomínají pór, ale listy jsou duté) a také podobně chutnají (něco mezi chutí cibule a póru).

Cibuli je možné seřezávat v průběhu celé sezóny, protože stále znovu dorůstá, obvykle ji však necháváme přes léto trochu odpočinout. Nejlepší je na jaře, koncem léta a na podzim. Chuť je jemná a příjemná. Výborně se hodí do pomazánek, do kterých bychom jinak dali pažitku nebo nať cibule pěstované ze sazečky.

Zdroj: Antonín Dolejší - Zelenina na zahrádce, Zahrádkář červenec 2017

 

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli