Co je srnčí hřbet? Nejde o zvěřinu, ale o sladké a slané pokrmy ze speciální formy
Srnčí hřbet je forma na pečené i nepečené dobroty, které mají v konečném výsledku jedinečný tvar připomínající žebra zvířete. Forma má dlouhý tvar s podélnými výlisky, které umožňují krájení pokrmu na stejně široké řezy.
Srnčí hřbet může být maso ze zvěřiny, ale také slaná nebo sladká dobrota, připravená ve speciální formě. Vznik formy se datuje do dob našich prababiček. Připravovaly se v ní masové směsi, které tvarem připomínaly nedostupnou zvěřinu.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Co se peče ve formě na srnčí hřbet
Je mnoho pokrmů, které se dají ve formě připravit. Ze sladkých receptů můžeme vybrat biskupský chlebíček, bábovku, bublaninu, voňavý perník, makovec, závin z kynutého těsta nebo nepečený smetanový dort. Ve slané verzi srnčího hřbetu může být nejen vrstvené maso, ale i sekaná, vaječná tlačenka, slaný aspik, paštika nebo toustový chleba.
Vaječná tlačenka nepatří jen k velikonočním svátkům - chutná po celý rok. Připravuje se v mnoha formách a formičkách a jednou z nich je srnčí hřbet. Na přípravu vaječné tlačenky se můžete podívat v našem videu:
Komentáře