Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Krůta je po pštrosovi největším domestikovaným ptákem, krocan může dosahovat až 25 kg. Na jednom zvířeti je několik druhů masa, lišících se barvou, strukturou i obsahem tuku. Každý kus masa se hodí na jinou úpravu.

Na pečení krůty budete potřebovat velký pekáč, jedno krůtí stehýnko je větší a těžší než celé kuře. K pečení se nejlépe hodí spodní stehno, tzv. paličky, a také křídla. Pokud budete mít menší krůtu, můžete ji upéct i v celku, napřed ale zkuste, jestli se vejde do trouby.

Jak upéct krůtu

Je potřeba počítat s větší časovou náročností, krůta je velká, musí se péct pomaleji.

  • Krůtí stehna a křídla pečeme stejně jako kuře. V závislosti na velikosti stehen přizpůsobíme teplotu tak, aby byla řádně propečená i zevnitř.
  • Pokud pečeme krůtu v celku, je důležité, aby v troubě bylo místo pod i nad masem. Nejlepší je umístit krůtu přímo na mřížku a plech na šťávu dát dospod.
  • Tip: Krůtu nasolte směsí soli a prášku do pečiva a dejte na 24 hodin do lednice. Zajistíte si tím dokonale zlatavou a křupavou kůžičku.
  • Celou krůtu pečeme na 160 °C asi 4 hodiny. Pokud se někde začne připalovat, zakryjeme danou část alobalem. Teplota uvnitř stehna by měla být minimálně 74°C.
  • Pro svoji velikost je krůta vhodná k nadívání.
  • Po upečení je důležité nechat krůtu odpočinout, aby se vyrovnaly teploty. Zabere to půl hodiny, ale získáte dokonale šťavnaté maso.
  • Výpek můžete použít na přípravu lahodné omáčky.
Jak upéct krůtí stehno, se můžete podívat i v následujícím videoreceptu. Budeme rádi, když se s námi podělíte o vaše zkušenosti s pečením krůty. Napsat je můžete do komentářů pod článkem.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více