Katalánský krém (Crema Catalana)

Miquel Kuchař: Miquel

Moučníky , Dezerty, zákusky, poháry 18 názorů

Suroviny

1 l plnotučného mléka
3 žloutky
100-150 g cukru
40 g maizeny
citronová nebo pomerančová kůra
1 skořice vcelku
Na dokončení:
cukr
Recept si zatím oblíbilo 12 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Z kůry citronu/pomeranče si škrabkou na brambory seřízneme několik delších proužků, pokud možno bez bílé dužiny.

  2. Odlijeme si cca 200 ml mléka.

  3. Zbytek mléka dáme vařit společně se skořicí a citronovou nebo pomerančovou kůrou.

  4. Metličkou si smícháme cukr, maizenu, žloutky a 200 ml mléka, mícháme dokud nemáme směs dobře promíchanou bez žmolků. Za stálého míchání nalejeme horké mléko na předcházející směs ze žloutků.

  5. Dáme opět vařit na mírný oheň a vařečkou mícháme dokud krém nezhoustne. Poté vyjmeme z krému skořici a kůru.

  6. Krém nalijeme do ohnivzdorných mističek a necháme vychladit.

  7. Před konzumací posypeme vršek krému cukrem a flambovací pistolí ho roztavíme na karamel.

Poznámka

*30.7.2017 snížil jsem hmotnost cukru z původních 200 g.

*Bílá dužina která se nachází ihned pod kůrou by dodala krému nahořklou chuť.

*Udělají li se žmolky krém přelijeme přes jemný cedník nebo sítko.

Našlehaný katalánský krém, obdoba tradičního španělského dezertu, recept i fotopostup zde: http://sladkyaslanydulceysaladodomains.tumblr.com/...

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 77 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Katalánský krém (Crema Catalana)

  • Miquel Miquel(autor receptu)

    mivhal: To co popisuješ ty je francouzský Crème brûlée nebo španělský Flan de huevo (vaječný pudink) s tekutým karamelem.
    Za 1. Crema catalana se nepeče v troubě a za 2. vždy obsahuje kukuřičný škrob, ve výjmečných případech hladkou mouku.
    http://es.wikipedia.org/wiki/Crema_catalana

    Odpovědět

  • mivhal mivhal(neregistrovaný)

    No tak toto je uplne falosny recept.crema catalana sa robi vrure pri teplote 100 az 105 st vo godnom kupeli.a este jedna vec crema catalana je bez maizeny

    Odpovědět

  • buryna buryna

    Takže dneska jsem vyzkoušela :-p Je to opravdu jednoduché a velice rychlé. Za 15 minut jsem to měla v miskách. :yes: dala jsem jen 170g cukru a příště dám ještě malinko míň. Kdo nemá rád hodně sladké, tak doporučuji cukr ubrat. Jinak dezert výborný. Takže dávám bodík.

    Odpovědět

  • Miquel Miquel(autor receptu)

    Tanicka: Když to všechno promícháš metličkou jak je uvedeno v receptu tak se ti nějaký ten bílek ztratí.

    Odpovědět

  • Tanicka Tanicka

    Ještě k těm žloutkům - když je odděluji, tak samozřejmě vždycky u žloutku nějaký ten bílek zůstane. Vadí to něčemu? Nechtěla bych v tom mléku mít vařené bílky.. :-((

    Odpovědět

  • Pajaska Pajaska

    buryna:Je to kukuřičný škrob,já ani jiný nekupuji,výrobky jsou pak jemnější ,než ze Solamylu(bramborový škrob) a chutnější..;-)

    Odpovědět

  • buryna buryna

    Jů to si dávám v mé oblíbené restauraci jako dezert :-p:-p Ale jsem natvrdlá a nevím, co je maizena. Teda vím, že jsem to slyšela, ale nějak to neumím zařadit :-D:-D

    Odpovědět

  • spagetka spagetka

    Právě o tu flambovací pistoli mi šlo, ale už jsem dočetla. Takže ukládám, to u nás půjde ;-):-p
    Jen asi budu muset kvůli dia změnit cukr aspoň na fruktozu, ale to by snad nemuselo být na závadu ne?Každopádně zkusím:-p:yes:

    Odpovědět

  • Miquel Miquel(autor receptu)

    Pajaska: Ano je to španělská obdoba francouzského krému brülé.

    Odpovědět

  • Pajaska Pajaska

    Je to obdoba KRÉMU BRÜLÉ.Tento je rychlejší a jednodušší a určo moc chutný ,s citrusovým nádechem.:-p:yes::yes:

    Odpovědět

  • Miquel Miquel(autor receptu)

    Dělám to v kastrolu na přímém ohni.Ve vodní lázni to bude trvat delší dobu než to zhoustne;-)

    Odpovědět

  • Tanicka Tanicka

    Tak to je fajn a děláte to tedy normálně v hrnci nebo ve vodní lázni?

    Odpovědět

  • Miquel Miquel(autor receptu)

    Konkrétně to míchání na sporáku netrvá o nic déle než když se dělá pudink z prášku:-)

    Odpovědět

  • Tanicka Tanicka

    A jak dlouho ta příprava asi trvá? Myslím, než směs zhoustne. Nerada něco míchám na sporáku hodinu :-)

    Odpovědět

  • jehlanka73 jehlanka73

    :-p:yes: + 1bodík

    Odpovědět

1 2

Tématické fráze: krem brule flambovací pistole recepty krém z maizeny španělský dezert catalanský krem katalánský pudink crem brule recepty s flambovací pistoli spanelsky flan pudink katalánský španělské dezerty recepty recept dity p. na krém brulee creme catalunia krém brule recept co je to maizena krém brüle pistole dita p creme brule flambovací pistole - recepty recept krem brule flambovací pistole recept

Zapomněl/a jsem heslo