Cuketové karbanátky s gothajem a sýrem: Využijte dostupné suroviny a pochutnejte si
Přinášíme další chutný tip, jak zpracovat cuketu ze zahrádky nebo tu, kterou vám soused hodil přes plot, protože už neví, co s ní. Tentokrát z ní vykouzlíte křupavé karbanátky, při jejichž přípravě možná nostalgicky zavzpomínáte na časy bezstarostného dětství. Víte proč?
Do těchto karbanátků využijete nejen cuketu, ale i – pro některé ročníky – starý dobrý gothaj. Chuť i výživnost doplní obyčejný tvrdý sýr, který, stejně jako ostatní suroviny, jednoduše zamícháte do jedné misky. Tak šup do toho a půl je hotovo.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Cuketové karbanátky s gothajem a sýrem
Na přípravu karbanátků budete potřebovat ½ větší cukety, 200 g kvalitního gothaje, 150 g tvrdého sýra, 2 vejce. Na ochucení použijte ½ lžičky sušeného česneku, ½ lžičky majoránky, čerstvě mletý pepř a sůl. Máte-li bylinky čerstvé, tak je určitě využijte. Na závěr si nachystejte strouhanku na obalení a olej na smažení.
-
Cuketu omyjte, podélně rozkrojte a vydlabejte jadérka. Máte-li cuketu mladou, tak ji nemusíte vydlabávat. Dužinu nastrouhejte nahrubo, osolte a nechte vypotit.
-
Mezitím nastrouhejte tvrdý sýr najemno a gothaj pomelte v robotu (viz. video).
-
K vymačkané cuketě přidejte vejce, sýr, gothaj, česnek, majoránku, pepř a případně trochu soli. Nakonec přisypte tolik strouhanky, aby se směs dobře spojila a dala se tvarovat.
-
Vytvarujte menší karbanátky a obalte je ve strouhance.
-
Na pánvi rozehřejte olej a karbanátky smažte z obou stran dozlatova. Chcete-li ušetřit čas, tak můžete karbanátky připravit v troubě.
-
Ideální přílohou je například bramborová kaše, vařené brambory nebo jen lehký zeleninový salátek. Výhodou je možnost využít zeleninu ze zahrádky, takže přílohu si libovolně přizpůsobíte podle vlastní chuti.
Máte rádi karbanátky nebo cokoliv smaženého ve strouhance? Pokud se vám doma hromadí cukety, mrkněte i na náš tip, jak je připravit v trojobalu.
Komentáře