Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak dlouho nechat potit cuketu? Poradíme vám, jak nejlépe postupovat u této vodnaté zeleniny
Zdroj: Pixabay, autor: Waldrebell

Znáte pojem: Nejprve nechte cuketu vypotit? Přestože to zní zvláštně, jedná se o postup, který je právě u cuket nebo lilků velmi důležitý a neměl by být opomíjen. Prozradíme vám jednoduchý trik, jak postupovat, díky čemuž nebudete mít pokrm příliš vodnatý.

Cuketa patří mezi jednu z nejméně náročných rostlin na pěstování a troufne si na ni i zahradník začátečník. I přesto, že je plná vitamínů a vlákniny, je tvořena z velké části vodou. Pokud sklízíte nebo kupujete menší plody není to až takový problém, ale pokud jste si na vaření opatřili větší cuketu, je nutné ji vody před vařením zbavit tzv. nechat ji vypotit nebo vyplakat. Pokud byste to neudělali, mohlo by se Vám stát, že jídlo bude vodnaté a mdlé.

Je to velmi snadné

Jednoduchým trikem na zbavení se vody z přerostlé cukety je - sůl. Cuketu nejprve nakrájejte na kolečka či plátky, nebo nastrouhejte na struhadle. Záleží jaký recept z ní chcete připravit.

  • Pokud ji krájíte na kolečka a plátky, posolte ji lehce z obou stran, položte na talíř a nechte cca 15 minut odpočívat. To, že je voda ze zeleniny pryč, poznáte z toho, že se cuketa orosí. Pak už ji jen stačí otřít ubrouskem a můžete se pustit do přípravy svého pokrmu. 
  • Chcete-li si připravit jídlo ze strouhané cukety, je dobré si cuketu lehce prosolit a dát jí v cedníku na velkou mísu. Přebytečná voda vám bude rovnou odkapávat do mísy. Poté ještě můžete zbytek vody z cukety vymačkat.

A co si lze z takto připravené cukety uvařit? Vyzkoušejte recepty oblíbené našimi čtenáři. Přejeme dobrou chuť.

Jaké oblíbené recepty si připravujete z cukety vy? Podělte se o ně s námi v komentáři pod článkem.

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více