Cuketový perník za 30 minut: Poradíme vám, jak upéct letní moučník s vůní Vánoc
Použít do moučníku zeleninu? Ano, není se čeho bát. Stejně jako mrkev, řepa nebo dýně, tak i cuketa má ve sladkém pečení své čestné místo. Tím, že ji přidáme do těsta, zajistíme to, že upečený perník bude vláčný a kyprý.
Tento recept je velmi jednoduchý a do přípravy se mohou zapojit i děti. Cuketa částečně nahradí mouku, takže si pochutnáte na lehčím, ale stále poctivém dezertu. Upečenému perníku sluší poleva z čokolády, nebo ho jen jednoduše natřete marmeládou.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Cuketový perník
Jak napovídá už samotný název, tenhle moučník zvládnete do 30 minut a vystačíte si jen s jednou miskou, vařečkou a samozřejmě hrnečkem.
Nachystejte si 2 hrnky polohrubé mouky, 1 hrnek cukru krupice, 2 vejce, 2 hrnky nastrouhané cukety, 1/2 hrnku oleje, 1 lžíci kakaa na pečení, 1 lžičku perníkového koření, 1 lžičku mleté skořice, 1 kypřicí prášek do perníku. Na upečený perník jednu lžíci pikantní marmelády.
Postupujte podle jednotlivých kroků.
- Předehřejte troubu na 180 °C. Na odměření surovin použijte hrnek o objemu 250 ml.
- Všechny suroviny dejte do mísy a promíchejte vařečkou, dokud nevznikne hladké těsto.
- Těsto nalijte na plech vyložený pečicím papírem. Pokud se papír kroutí, lehce ho pomačkejte v rukou nebo se podívejte na další možnosti, jak pečicí papír zkrotit.
- Pečte ve vyhřáté troubě přibližně 20 minut. Upečený korpus zkontrolujte špejlí, těsto by se na ni nemělo lepit.
- Hotový perník podle chuti potřete marmeládou. Vůně perníku připomíná Vánoce, skvěle se k němu hodí třeba rybízová marmeláda.
- Pokud chcete luxusnější variantu, připravte čokoládovou polevu se sekanými ořechy, která zakryje případné nerovnosti a skvěle ladí s chutí perníku.
Inspirujte se krátkým videonávodem:
Komentáře