Cukrářské a kulaté piškoty jsou důležitou složkou dortů, zákusků, pohárů a cukroví
Piškoty jsou sladký cukrářský výrobek s širokým spektrem použití. Vyrábí se z pšeničné mouky, vajec a cukru. Kulaté piškoty jsou křehké, s rovným spodkem a vystouplým povrchem. Cukrářské piškoty mají tvar špachtle.
Dětské piškoty jsou oblíbenou pochoutkou dětí i dospělých. Kulaté nebo dlouhé placičky se používají v dětské a dietní stravě a v cukrařině. Současné piškoty už nejsou tak kvalitní jako bývaly kdysi, proto se vyplatí si je připravit podomácku.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Příprava na pečení piškotů
Jak na přípravu domácích piškotů
Všechny suroviny by měly mít stejnou pokojovou teplotu:
- 100 g měkkého másla ušleháme se 100 g moučkového cukru do krému.
- Postupně přidáme 160 g žloutků (z asi 8 vajec) a 160 g hladké mouky.
- Žloutky a mouku přimícháme na nízké otáčky - už nešleháme.
Těstem naplníme cukrářský sáček s ustřiženou špičkou nebo se zdobičkou s rovným otvorem. Na vyznačená kolečka nastříkáme bochánky těsta. Vzniklé špičky nemusíme řešit, pečením se povrch vyhladí. Plechem mírně klepneme o stůl, vložíme ho do trouby a upečeme do zlatova. Z jedné dávky vyjde 60–70 kousků.
Do čeho využijeme kulaté a cukrářské piškoty
Piškoty mají univerzální využití hlavně v cukrařině:
- Pro děti jsou piškoty oblíbenou dobrotou nejen samotné, ale i jako zahušťující součást tvarohu, pudinku a přesnídávky.
- Bez piškotů si nedokážeme představit zákusky - likérové špičky, indiánky, kokosky a nepečené dorty, kterým tvoří dno.
- Vánoční cukroví počítá s piškoty pod oblíbená vosí hnízda, do nepečených kuliček, salámů a čokoládových košíčků.
- Rozdrobené piškoty použijeme jako základ pohárů, cheesecaků, drobenky nebo k vysypání formy na nepečené dorty.
- Cukrářskými piškoty obkládáme dorty typu Charlotta, připravujeme slavný italský moučník Tiramisu nebo je vkládáme do pohárů místo lžičky.
Sladké drobečky
Cukrářské piškoty jsou vyšší než kulaté, proto je můžeme připravit i jinak. Do těsta na piškoty stěrkou vmícháme pevný sníh ze 4 bílků a na plech s pečicím papírem nastříkáme stejně dlouhé tyčinky - dále od sebe, těsto se rozlije. Tvary pečeme (nebo spíše sušíme) na 120 °C, dokud nejdou sejmout z papíru.
Komentáře