Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Piškoty jsou sladký cukrářský výrobek s širokým spektrem použití. Vyrábí se z pšeničné mouky, vajec a cukru. Kulaté piškoty jsou křehké, s rovným spodkem a vystouplým povrchem. Cukrářské piškoty mají tvar špachtle.

Dětské piškoty jsou oblíbenou pochoutkou dětí i dospělých. Kulaté nebo dlouhé placičky se používají v dětské a dietní stravě a v cukrařině. Současné piškoty už nejsou tak kvalitní jako bývaly kdysi, proto se vyplatí si je připravit podomácku.

Příprava na pečení piškotů

Základním krokem, který bychom neměli poceňovat, je příprava na samotné pečení. 2 plechy vyložíme pečicím papírem, na který nakreslíme zespoda kolečka o velikosti cca 3,5 cm, nejvýše 4 cm. Pokud máme pečicí podložku na makronky, můžeme ji použít, ušetříme si práci - nebo ji můžeme pod papír podsunout. Šikovná cukrářka si nemusí kolečka naznačovat, má to tzv. "v oku". Troubu necháme vyhřát na 180 °C.
 

Jak na přípravu domácích piškotů

Všechny suroviny by měly mít stejnou pokojovou teplotu:

  1. 100 g měkkého másla ušleháme se 100 g moučkového cukru do krému.
  2. Postupně přidáme 160 g žloutků (z asi 8 vajec) a 160 g hladké mouky.
  3. Žloutky a mouku přimícháme na nízké otáčky - už nešleháme.

Těstem naplníme cukrářský sáček s ustřiženou špičkou nebo se zdobičkou s rovným otvorem. Na vyznačená kolečka nastříkáme bochánky těsta. Vzniklé špičky nemusíme řešit, pečením se povrch vyhladí. Plechem mírně klepneme o stůl, vložíme ho do trouby a upečeme do zlatova. Z jedné dávky vyjde 60–70 kousků.

Do čeho využijeme kulaté a cukrářské piškoty

Piškoty mají univerzální využití hlavně v cukrařině:

  • Pro děti jsou piškoty oblíbenou dobrotou nejen samotné, ale i jako zahušťující součást tvarohu, pudinku a přesnídávky.
  • Bez piškotů si nedokážeme představit zákusky - likérové špičky, indiánky, kokosky a nepečené dorty, kterým tvoří dno.
  • Vánoční cukroví počítá s piškoty pod oblíbená vosí hnízda, do nepečených kuliček, salámů a čokoládových košíčků.
  • Rozdrobené piškoty použijeme jako základ pohárů, cheesecaků, drobenky nebo k vysypání formy na nepečené dorty.
  • Cukrářskými piškoty obkládáme dorty typu Charlotta, připravujeme slavný italský moučník Tiramisu nebo je vkládáme do pohárů místo lžičky.
Piškoty nejsou jen mlsáním pro děti. Dlouhé cukrářské piškoty, kterých máme dostatek, využijeme při přípravě rolády se šlehačkou a jahodami. Recept můžete vidět v našem v našem videu, nechte se inspirovat:

Sladké drobečky

Cukrářské piškoty jsou vyšší než kulaté, proto je můžeme připravit i jinak. Do těsta na piškoty stěrkou vmícháme pevný sníh ze 4 bílků a na plech s pečicím papírem nastříkáme stejně dlouhé tyčinky - dále od sebe, těsto se rozlije. Tvary pečeme (nebo spíše sušíme) na 120 °C, dokud nejdou sejmout z papíru.

 

 
 
 
 
 

 

 
 

 

 

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli