Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Naše kuchařka 2 právě v prodeji!

Do obchodu

V římském hrnci skvěle upečete maso, brambory i zeleninu bez tuku. Poradíme, jak s ním zacházet
Pixabay

Římský hrnec je starý vynález. Jeho název napovídá, že pochází z jižní Evropy. Je vyrobený z pálené hlíny terakotové barvy, skládá se z pečící nádoby a víka. Nádoba může být glazovaná. Představuje jeden ze způsobů zdravého vaření – bez přidaného tuku a vody, jídlo se peče a dusí ve vlastní šťávě.

Hrnec je určený k pečení a zapékání masa, brambor a zeleniny. Teplota uvnitř je rovnoměrně rozložená, takže výsledný pokrm je propečený a maso si uchová šťávu.

Jak hrnec připravíme

Hrnec i víko namočíme do vody, nebo do nich nalijeme vodu a necháme půl hodiny, aby ji nasály. Vodu vylijeme. Pak do hrnce vložte připravenou potravinu pouze osolenou a okořeněnou.

Co v něm připravujeme

Je ideální na pokrmy z jednoho pekáče, můžete v něm péct zeleninu, brambory i maso najednou. Skvěle v něm upečete chléb, vepřové koleno, hovězí pečeni i drůbež. Maso nebude vysušené. Pokrm nepodlévejte ani nemastěte. Uzavřete víkem.

Jak pečeme v římském hrnci

Naplněný a zakrytý hrnec vkládáme do studené trouby. Trouba může být plynová, elektrická i mikrovlnná. Teplotu postupně zvyšujeme. Mně se osvědčilo zvyšovat teplotu po 50 °C každou čtvrthodinu až do běžné teploty potřebné k pečení. Během pečení hrnec neotvíráme a pokrm nemícháme. Ke konci pečení lze víko sundat a maso dopéct dočervena. Pečení v římském hrnci trvá o trochu déle než v běžném pekáči, ale kuchaři oceňují plnou a šťavnatou chuť pečeně.

Jak servírujeme

Římský hrnec je krásný, takže ho můžeme položit na ohnivzdornou podložku (ne studenou) rovnou na stůl a servírovat z něho. Používáme neostré pomůcky.

Na co dát pozor

Hrnec je křehký, pozor dejte na nárazy a na vodu do rozpáleného hrnce, mohl by prasknout a tím se znehodnotit. Křehkostí je podobný výrobkům z varného skla.

Údržba římského hrnce

Hrnec můžeme odmočit a umýt teplou vodou bez saponátu, můžete do ní přidat citronovou šťávu na odmaštění i odstranění případného pachu. Nepoužíváme drátěnku ani nedrhneme. Stačí houbička nebo hadřík. U připečené potraviny necháme odmočit delší dobu se lžičkou sody. Glazovanou nádobu můžete mýt saponátem. Římský hrnec se nehodí k mytí v myčce.

Tento tip je užitečný  (6x)

Pokud se vám tip líbí  klikněte na tlačítko

Komentáře

Nejsou zde žádné komentáře.

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Nové knihy!

v našem eshopu

Do obchodu

Každé ráno pro Vás vyberu osvědčené recepty a pošlu Vám je e‑mailem. Vaše Marie Marie

Přidejte se k více jak  100 000 odběratelům