Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Esíčka jsou křehké máslové sušenky ze světlého a kakaového těsta, které jsou typické svým tvarem písmene S a jemnou povrchovou strukturou. Ještě v nedávné době patřily mezi velmi oblíbené cukrovinky.

Máslové sušenky mají mnoho druhů - některé jsou vykrajované nebo lisované, jiné vytlačované pomocí nástavce z mlýnku na maso a některé stříkané na plech z cukrářského sáčku. Tradiční esíčka mají navíc příjemnou skořicovou chuť a vůni.

Jak připravit těsto na esíčka

Těsto musí být měkké a tvárné - budeme ho stříkat ze sáčku:

Vypracujeme těsto, které rozdělíme na dvě části - do jedné vmícháme lžíci kakaa, do druhé lžičku skořice. Obě těsta důkladně vypracujeme, ale bez zbytečného zahřívání - pomocí vařečky či robota. Těsta zabalíme do fólie a dáme je odpočinout na 1 hodinu do chladu.

Jak tvarovat esíčka

Těstem naplníme cukrářský sáček s jemně řezanou špičkou. Plech vyložíme pečicím papírem a na něj stříkáme tvary esíček. Světlé těsto pak nahradíme tmavým. Také můžeme do sáčku vložit obě těsta a připravit tak dvoubarevné mramorované sušenky. Pečeme je ve vyhřáté troubě na 180 °C po dobu několika minut.

Nechce se vám tvarovat esíčka, ale máte rádi jejich chuť? Upečte si křehké máslové sušenky a těsto dochuťte skořicí:

Sladké drobečky

Měkké těsto stříkáme ze sáčku, ale tužší těsto je vhodnější vytlačit přes nástavec vložený do mlýnku na maso. Střapaté válečky pak stočíme do tvaru esíček a skládáme je na plech. Pokud preferujeme hladké sušenky, vyválíme tenké válečky, nakrájíme je na stejně dlouhé kousky, smotáme do esíček a upečeme.

Komentáře

Další tipy a triky