Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Fazolové lusky na kyselo podle ČSN: Vsadíte se, že jsou lepší než ty z jídelen?
Zdroj: Toprecepty

Fazolky na kyselo nejsou příliš populárním pokrmem. Položte si však otázku proč? Je to tím, že nás o jejich nedobré chuti přesvědčily školní a závodní jídelny. Potlačte své vzpomínky a připravte si bezkonkurenční pokrm.

Fazolové lusky můžete využít do mnoha pokrmů, přesto si většina z nás vzpomene jako první na fazolky na kyselo. Tento pokrm lze podávat jako hlavní chod, ale i jako přílohu. Přesvědčte se, jak moc jsou vynikající, a připravte si je podle ČSN.

Jak připravit fazolové lusky na kyselo podle ČSN

Na 4 porce fazolek budete potřebovat 600 g fazolových lusků (mražených nebo sterilovaných bez nálevu), 80 g vody, 60 g másla, 16 g mouky, 120 g smetany, 16 g sterilovaného kopru bez nálevu, 16 g cukru, 16 g octa a sůl podle chuti.

  1. Fazolové lusky zalijte trochou teplé vody, mírně osolte a částečně poduste. V případě sterilovaných lusků je stačí pouze krátce podusit, aby zůstaly v celku.
  2. Z poloviny dávky másla a prosáté mouky (nebo podle potřeby) připravte světlou jíšku. Tu rozřeďte smetanou, rozšlehejte a vlijte k fazolovým luskům.
  3. Za občasného promíchání duste fazolové lusky téměř doměkka. Ke konci dušení přidejte najemno nakrájený sterilovaný kopr bez nálevu.
  4. Pokrm dochuťte cukrem a octem (podle vašich preferencí), nechte krátce přejít varem a nakonec zjemněte druhou polovinou másla.
  5. Fazolové lusky na kyselo podávejte s různě upravenými bramborami. Doplnit je můžete ještě navíc vejcem uvařeným natvrdo nebo volským okem, případně plátkem masa (vepřová krkovice, pečeně, kotleta; kuřecí či krůtí prso).

Fazolové lusky jsou skvělou volbou pro přípravu rychlých a sytých pokrmů, proto pokud hledáte více receptů s tímto zeleným pokladem, můžete se inspirovat naším videonávodem na vynikající chalupářské fazolky podle Miroslava Donutila:

Komentáře

Další tipy a triky