Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Ochutnejte kuchyni Blízkého východu: Recept na grilované kuřecí à la šavarma
Zdroj: Toprecepty

Šavarma, někdy také šaurma nebo schawarma, je pokrm pocházející z Blízkého východu. Připravuje se podobně jako pro nás více známý kebab nebo gyros na rotačním grilu. Podle našeho receptu si však tuto pochoutku ugrilujete i na grilu klasickém.

Šavarma se nejčastěji připravuje z kuřecího masa, najdete ale i varianty z masa hovězího, krůtího či jehněčího. Podobně jako kebab či gyros se maso postupně odřezává z grilu a spolu s lahodnou omáčkou a zeleninou se motá do pita chleba nebo tortilly.

Recept na grilované kuřecí à la šavarma

Na grilované kuře s nádechem Blízkého východu pro 4 osoby budete potřebovat: 800 g vykostěných kuřecích stehen, ingredience na marinádu a případně olej na potření grilovací pánve.

  • Ingredience na marinádu: 2 lžíce olivového oleje, 2 lžíce ajvaru, 2 lžičky mleté papriky, 2 lžičky mletého koriandru, 2 lžičky mletého kmínu, 1 lžička kurkumy, 1 lžička citrónové šťávy, 1 lžička česnekové pasty, 1/2 lžičky mleté skořice, 1/4 lžičky kajenského pepře.
  • Všechny výše uvedené ingredience na marinádu smíchejte ve větší míse, přidejte maso a řádně ho v marinádě obalte.
  • Zakryjte fólií a nechte minimálně dvě hodiny marinovat v lednici. Nejlepší je však nechat maso v marinádě přes noc.
  • Od marinády okapané maso grilujte na grilu nebo na grilovací pánvi potřené trochou oleje přibližně 10 minut z každé strany.

Ke grilovanému masu se báječně hodí česnekový dip. Ten připravíte ze 4 lžic majonézy, 2 lžic bílého jogurtu, soli, citrónové šťávy a česneku podle chuti. Místo čerstvého česneku lze také použít česnekovou pastu. K masu podávejte zeleninový salát a chlebovou placku.

Komentáře

Další tipy a triky