Jak a kdy sklízet česnek. Nepromeškejte správnou chvíli, aby vám paličky vydržely
Sklizeň česneku probíhá podobně jako sklizeň cibule, stejně tak i jeho sušení a skladování. Začínajícím pěstitelům poradíme, jak poznat správný čas pro sklizeň, jak česnek sklízet a jak ho sušit a skladovat, aby vydržel co nejdéle v pěkné "kondici".
Sklizeň ve správný čas je pro skladovatelnost česneku podstatná. Vhodné období může nastat již koncem června, ale obvykle sklízíme v první polovině července. Vhodný čas závisí nejen na počasí, ale i na pěstované odrůdě. Stav česneku na záhonech je potřeba průběžně sledovat a ke sklizni přikročit včas.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Kdy sklízet česnek
Pěstujeme buď paličák nebo nepaličák. Paličáky vytváří v průběhu vegetace květní stvoly, které odstraňujeme, aby se rostliny zbytečně nevyčerpávaly, několik jich ale ponecháme kvůli signalizaci zralosti.
- U paličáku je to snadné, jakmile se květní stvol narovná, nastává ideální čas ke sklizni.
- S nepaličákem to také není složité. Sklizňovou zralost poznáme podle zasychajících spodních listů, horní listy ještě mají barvu. Nať pak brzy začíná poléhat a pokud vhodný čas promeškáme, úplně se vytratí, což není žádoucí.
- Pro sklizeň si vybereme suché počasí, před sklizní česnek nezaléváme a déšť také není vhodný, protože vlhko zhoršuje kvalitu a skladovatelnost.
Jak sklízet česnek
Postup při sklizni je rychlý.
- Česnek se obvykle vytahuje trochu hůře než cibule, proto je vhodnější palice podebrat rycími vidlemi, rýčem nebo ostrou kovovou lopatkou.
- Dáváme pozor, abychom při sklizni česnek nepoškodili.
- Nať z česneku při sklizni neodstraňujeme, neloupeme ani vrchní slupku.
Jak sušit česnek
Česnek sušíme na suchém a vzdušném místě, postupujeme obdobně jako při sklizni cibule. Správné vysušení trvá obvykle 3–4 týdny po sklizni.
- Během sušení můžeme česnek nechat rozložený pod převislou střechou, nejlépe na stole, aby neležel přímo na zemi.
- Česnek také můžeme svázat do svazků a sušit ho zavěšený pod střechou.
- Suchou nať zkrátíme a vrchní oschlé slupky odstraníme teprve po důkladném usušení. Slupky jen lehce stáhneme rukou.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak skladovat česnek
Na suchém, vzdušném a chladném místě česnek vydrží minimálně do následujícího jara, v dobrých podmínkách do nové sklizně. Skladovat ho můžeme v bedničkách nebo otevřených papírových krabicích, nejlépe v jedné vrstvě. Vhodné je také skladovat česnek svázaný a zavěšený v menších svazcích nebo uložený v síťovaných pytlích či punčochách.
Česnek je báječná a zdravé dochucovadlo, v kuchyni ho používáme takřka denně, při tepelné úpravě ho přidáváme až na závěr, aby zůstaly zachovány důležité látky a také správná chuť.
Podle následujícího receptu snadno připravíte báječný česnekový dresink:
Komentáře