Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Sklizeň česneku probíhá podobně jako sklizeň cibule, stejně tak i jeho sušení a skladování. Začínajícím pěstitelům poradíme, jak poznat správný čas pro sklizeň, jak česnek sklízet a jak ho sušit a skladovat, aby vydržel co nejdéle v pěkné "kondici".

Sklizeň ve správný čas je pro skladovatelnost česneku podstatná. Vhodné období může nastat již koncem června, ale obvykle sklízíme v první polovině července. Vhodný čas závisí nejen na počasí, ale i na pěstované odrůdě. Stav česneku na záhonech je potřeba průběžně sledovat a ke sklizni přikročit včas.

Kdy sklízet česnek

Pěstujeme buď paličák nebo nepaličák. Paličáky vytváří v průběhu vegetace květní stvoly, které odstraňujeme, aby se rostliny zbytečně nevyčerpávaly, několik jich ale ponecháme kvůli signalizaci zralosti.

  • U paličáku je to snadné, jakmile se květní stvol narovná, nastává ideální čas ke sklizni.
  • S nepaličákem to také není složité. Sklizňovou zralost poznáme podle zasychajících spodních listů, horní listy ještě mají barvu. Nať pak brzy začíná poléhat a pokud vhodný čas promeškáme, úplně se vytratí, což není žádoucí. 
  • Pro sklizeň si vybereme suché počasí, před sklizní česnek nezaléváme a déšť také není vhodný, protože vlhko zhoršuje kvalitu a skladovatelnost. 

Jak sklízet česnek

Postup při sklizni je rychlý.

  • Česnek se obvykle vytahuje trochu hůře než cibule, proto je vhodnější palice podebrat rycími vidlemi, rýčem nebo ostrou kovovou lopatkou.
  • Dáváme pozor, abychom při sklizni česnek nepoškodili.
  • Nať z česneku při sklizni neodstraňujeme, neloupeme ani vrchní slupku.

Jak sušit česnek

Česnek sušíme na suchém a vzdušném místě, postupujeme obdobně jako při sklizni cibule. Správné vysušení trvá obvykle 3–4 týdny po sklizni.

  • Během sušení můžeme česnek nechat rozložený pod převislou střechou, nejlépe na stole, aby neležel přímo na zemi.
  • Česnek také můžeme svázat do svazků a sušit ho zavěšený pod střechou. 
  • Suchou nať zkrátíme a vrchní oschlé slupky odstraníme teprve po důkladném usušení. Slupky jen lehce stáhneme rukou.

Jak skladovat česnek

Na suchém, vzdušném a chladném místě česnek vydrží minimálně do následujícího jara, v dobrých podmínkách do nové sklizně. Skladovat ho můžeme v bedničkách nebo otevřených papírových krabicích, nejlépe v jedné vrstvě. Vhodné je také skladovat česnek svázaný a zavěšený v menších svazcích nebo uložený v síťovaných pytlích či punčochách.

Česnek je báječná a zdravé dochucovadlo, v kuchyni ho používáme takřka denně, při tepelné úpravě ho přidáváme až na závěr, aby zůstaly zachovány důležité látky a také správná chuť.

Podle následujícího receptu snadno připravíte báječný česnekový dresink:

 

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli