Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Špenát patří mezi nejčastěji pěstované druhy listové zeleniny. Jeho růst je rychlý, péče o něj nenáročná, brzy můžeme sklízet mladé a šťavnaté listy. Výhodnější je podzimní výsev, protože pak je i sklizeň časná. Poradíme vám, jak tuto nenáročnou zeleninu pěstovat.

Pěstování špenátu přináší celou řadu výhod. Brzká sklizeň chutných listů výborně obohatí náš jídelníček, špenát je použitelný zasyrova i po tepelné úpravě. Dokonce si získal místo i ve sladké kuchyni. Společně s ředkvičkami patří k tomu prvnímu, co si můžeme donést ze zahrady.

Jak pěstovat špenát

Semínka špenátu jsou poměrně velká a vyznačují se rychlou klíčivostí. Spolu s ředkvičkami ho řadíme mezi "značkovací" druhy zeleniny. To znamená, že když vyséváme pomalu klíčící druhy (např. mrkev nebo petržel), tak na kraj řádku můžeme dát několik semínek špenátu, abychom poznali, kudy řádek vede. Hodí se to při odplevelování.

  • Špenát pro jarní sklizeň vyséváme buď už na podzim, během září, nebo co nejdříve na jaře, hned jakmile rozmrzne půda. U špenátu není totiž nač čekat. Později vysetý vybíhá brzy do květu.
  • Pro podzimní sklizeň jej vyséváme v srpnu, při suchém počasí je nutná pravidelná zálivka.
  • Při výběru semen dáváme přednost odrůdám, které jsou odolné proti předčasnému vybíhání do květu. Jakmile se dny prodlužují, špenát brzy začíná vykvétat - takový špenát už vytrháme a zkompostujeme.
  • Semeno špenátu vyséváme do hloubky 2 cm pod povrchem půdy, a to buď do řádků vzdálených 20–25 cm nebo naširoko. Po výsevu záhon můžeme přikrýt bílou netkanou textilií, aby semena začala rychleji klíčit. Jakmile rostlinky raší, textilii odkryjeme.
  • Příliš hustý výsev raději vyjednotíme, rostliny jsou pak silnější.
  • Záhony se špenátem okopáváme a udržujeme bez plevelů, při suchém počasí zaléváme.
  • Vegetační doba špenátu trvá přibližně 30–45 dnů, při podzimním výsevu se tento čas o chladné období prodlužuje. Špenát pěstujeme buď jako předplodinu (při jarním výsevu) nebo jako následnou plodinu (při podzimním výsevu).
  • Sklizeň špenátu provádíme otrháváním největších listů nebo postupnou sklizní celých větších rostlin. Když se uvolní prostor, dorostou i další menší rostliny.

Podle následujícího videa si můžete uvařit výborný špenát k obědu. Nejlepší je čerstvě natrhaný z vlastní zahrady.

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více