Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Zavařování výpěstků je v plném proudu. Křupavé sterilované okurky jsou často pýchou pěstitelů i toho, kdo je zavaří. Recepty na nejchutnější nálevy se dědí v rodinách, hledají a zkouší. Nálev ale není samospasitelný, důležité je také to, jak okurky zavaříte.

Zavařování je metoda konzervace potravin, vzniklá za napoleonských válek. Od té doby se vynález dočkal mnoha inovací a vylepšení. Základem trvanlivosti a kvality zůstává teplota a čas zavařování, které jsou rozdílné u různých produktů.

Jak dlouho zavařovat okurky, aby byly křupavé

Při hledání odpovědi můžete využít zkušeností babiček, které zavařovaly mnohem více produktů než my dnes. Křupavost zavařených okurek neovlivňuje jen čas, ale i teplota při zavařování.

  • Při vysoké teplotě se okurky rozvaří, proto okurky sterilujte při teplotě 85 °C po dobu 20–25 minut podle velikosti sklenic. Pokud zavařujete okurkové řezy, uberte na čase 5–10 minut podle velikosti řezů.

Tip: Babičky také do každé sklenice přidávaly několik koleček oloupaného křenu, listy černého rybízu nebo vinné révy. Obsahují tanin, který brání jejich změknutí.

Máme pro vás natočený videorecept na okurky bez předem vařeného nálevu, což je výhodné v případě, kdy potřebujete zavařit jen menší množství okurek.

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli