Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Naše kuchařka 2 právě v prodeji!

Do obchodu

Jak připravit špízy, ať už v troubě nebo na grilu. Oblíbené recepty nám poradí, jak postupovat a co se do špízů nejvíce hodí
Top recepty

Špízy jsou nejen chutné, ale i atraktivní. Ať už je připravíme na špejle nebo na kovové tyčky, jejich přípravu si užijeme. Jednotlivé suroviny střídavě napichujeme, ochutíme a upečeme buď na grilu nebo v troubě.

Špízy z různých surovin

Kousky masa napíchneme na dřevěnou nebo kovovou tyčku (špejli) a proložíme zeleninou, bramborami, sýry a houbami. Špízy posolíme, ochutíme kořením a potřeme olejem. Lze je zabalit do alobalu nebo do pečicího papíru. Dále je tepelně upravujeme (pečeme) různými způsoby - především na grilu nebo v troubě.

Špízy masové

Na tento způsob přípravy lze použít různé druhy masa, záleží na nás, kterému dáme přednost. Obvykle se používá kuřecí či vepřové maso, které nakrájíme a necháme předem několik hodin naložené v marinádě. Vegetariáni využijí místo masa marinované sojové kostky nebo tofu. Kdo chce, přidá do špízů uzeninu.

Špízy zeleninové

Mezi nejoblíbenější druhy zeleniny pro přípravu na špejli patří cibule, paprika (všechny barvy), cherry rajčata, cuketa, okurka a pórek. Lze použít i kořenovou zeleninu (mrkev, petržel, ředkvičky). Vybíráme zeleninu, která je krásně barevná a plátky či kolečka jednotlivých druhů střídáme.

Špízy houbové

Na přípravu špízů jsou vhodné nejen kupované žampiony, ale dají se použít i lesní houby z vlastnoručního sběru např. hřiby nebo suchohřiby. Houby očistíme a do špízů použijeme pouze jejich hlavičky, nožičky zpracujeme jiným způsobem. Houbové špízy doplníme zeleninou a sýrem.

Špízy sýrové

Podle našich receptů použijeme např. Hermelín, který rozkrojíme na menší části. Abychom předešli roztékání sýrů, zabalíme je např do plátků šunky nebo jiné uzeniny. Do sýrového těstíčka lze zabalit celý špíz a upéct.

Špízy lze podávat s vařenými nebo pečenými bramborami, s bramborovou kaší nebo s pečivem. K některým se dá využít i rýže nebo bulgur - záleží na naší chuti. K špízům podáváme misku s chutným dipem a zeleninové saláty.

 

Tento tip je užitečný  (13x)

Pokud se vám tip líbí  klikněte na tlačítko

Komentáře

Nejsou zde žádné komentáře.

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Naše kuchařka 2

Nově v prodeji!

Koupit

Každé ráno pro Vás vyberu osvědčené recepty a pošlu Vám je e‑mailem. Vaše Marie Marie

Přidejte se k více jak  100 000 odběratelům