Jak sušit bedly? V elektrické sušičce sušení probíhá rychle a snadno
Když bedly rostou, tak není výjimkou, že přineseme domů jeden nebo více košíků těchto oblíbených hub. Obvykle je nejprve připravíme na kmíně nebo v trojobalu a pak vyvstává otázka, jak zpracovat zbývající úlovek. Jednoduchou a snadnou metodou je sušení.
K sušení bedel se velmi dobře hodí elektrická sušička. Bedly obsahují velké množství vody, které je potřeba výrazně snížit. Po usušení mají dlouhou trvanlivost a dají se snadno skladovat - výhodou je, že nezaberou mnoho místa. Hřibovité houby usušíme celkem snadno i bez sušičky, ale kvalitní sušička si poradí i s takovými houbami, jako jsou bedly.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak sušit bedly v elektrické sušičce
Postup je snadný, postupujeme podobně jako při sušení dalších hub.
- K sušení se hodí pouze pěkné a zdravé bedly. Nejprve je zkontrolujeme a zbavíme všech nečistot (jehličí, suché listy).
- Před sušením bedly neoplachujeme vodou, protože by ji zbytečně nasákly. V případě potřeby je pouze opatrně otřeme vlhkým hadříkem (vrchní části plodnic).
- K sušení obvykle připravujeme pouze klobouky (i malé a ještě uzavřené), nohy většinou nepoužíváme. Neznamená to ale, že by se usušit nedaly.
- Připravené houby krájíme na stejně velké kousky (plátky), o síle cca 4 mm, a rovnáme je na pláty sušičky. Dáváme je pouze do jedné vrstvy, aby sušení probíhalo dostatečně rychle.
- Sušičku co nejdříve zapneme a houby sušíme přibližně 6–8 hodin, v závislosti na konkrétní sušičce. Vhodná teplota pro sušení je 40–50 °C.
- Správně usušené houby jsou lámavé a chrastí.
- Ihned po usušení bedly uložíme do uzavřených nádob, obvykle do sklenic se šroubovacím uzávěrem. Skladujeme je v suchu, chladnu a temnu, aby si co nejdéle uchovaly kvalitu.
- Z usušených bedel velmi snadno získáme houbový prášek. Po usušení kousky jednoduše rozmixujeme a uložíme do dobře uzavřených skleniček, ideálně do tmavých. Prášek je velmi "skladný", objem hub se po rozmixování ještě sníží.
- Tip: K bedlovému prášku je možné přimíchat oblíbené koření (např. mletý pepř) a sušené zeleninové natě (také rozmixované). Prášek používáme k dochucování různých jídel, včetně polévek.
Podívejte se také, jak mrazit bedly. Postup je snadný, ale musíme pro houby mít v mrazáku dostatek místa, což na konci sezóny často bývá problém.
Další tipy a triky
Nejnovější recepty Více
Houby v oleji
Přidáno před 8 hodinami
Kroupové rizoto s králičím masem, červenou řepou a koprovou smetanou
Přidáno před 9 hodinami
Kuřecí stripsy z trouby s vlažným dýňovým salátem
Přidáno před 14 hodinami
Diabetické lívanečky s kysanou smetanou a borůvkami
Přidáno před 17 hodinami
Kuřecí prsa s korejskou omáčkou
Přidáno před 20 hodinami
Bábovka s bílým jogurtem
Přidáno 4. 10. 2024 21:38
Komentáře