Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Zelí používáme syrové i tepelně upravené. Můžeme ho zpracovat více způsoby, záleží na potřebném množství
Pixabay

Zelí má v naší kuchyni důležité místo, konzumujeme ho syrové, kysané a vařené, bílé nebo červené, případně ještě čínské a pekingské. Zelí má pozitivní vliv na naše zdraví, navíc je velmi chutné.

Kupujeme hlávky, které jsou pevné, těžké a nejeví známky vadnutí, žloutnutí a praskání. Uchováme je v chladnu a pokud je ukládáme do lednice, vložíme je neomyté do mikrotenového sáčku. Bílé a červené zelí vydrží bez ztráty kvality dva týdny. Kratší trvanlivost má zelí čínské, které nemá pevné hlávky, ale volně rostlé listy.

Jak zelí strouhat

Strouhané zelí se nám bude hodit do syrových salátů, k tepelné úpravě (na polévky, hlavní jídla, přílohy) a k přípravě kysaného zelí:

  1. Nejprve odstraníme poškozené vrchní listy, případně odřízneme zaschlá nebo zahnědlá místa.
  2. Očištěnou hlávku omyjeme chladnou vodou a osušíme.
  3. Rozčtvrtíme ji pomocí ostrého velkého nože a vyřízneme košťál.
  4. Máme více možností, jak zelí nastrouhat. Můžeme ho položit na prkénko a nakrájet pomocí nože na jemné proužky.
  5. Zelí lze nastrouhat nahrubo pomocí obyčejného struhadla, je to však poměrně zdlouhavé.
  6. Zelí můžeme také nastrouhat pomocí elektrického robota, jde to rychle, ale pokud máme menší nádobu, budeme ji muset často vysypávat.
  7. V případě, že zelí potřebujeme nastrouhat více, velmi dobře nám poslouží dřevěný krouhač na zelí s ostrými nerezovými břity. Práce s ním je velmi rychlá.
  8. Můžeme si také zjistit, zda je v našem okolí krouhárna zelí. Pokud ano, je možné, že se od ní dá koupit již nakrouhané zelí. 

 

Komentáře

Nejsou zde žádné komentáře.

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky