Jak naše babičky nakládaly vejce? Čerstvá i vařená uměly uchovat na zimu
Uchovávání živočišných produktů bylo zvláště na vesnici důležité pro přežití celé rodiny. Tak jako se sušilo a udilo maso, vařily marmelády a mlela mouka, tak naše babičky skladovaly vejce ve speciálním roztoku.
Naše babičky na vesnicích chovaly slepice, husy a kachny a proto měly dostatečnou zásobu vajec. Na zimu a na období, kdy slepice odpočívaly a nenesly, bylo potřeba nějaká čerstvá vejce uskladnit, aby pak při vaření a pečení nechyběla.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak babičky nakládaly vejce
- Nakládání do vodního skla, což je křemičitan sodný a voda v poměru 1:10.
- Nakládání do vápna (hašeného) - hydroxid vápenatý, rozpuštěný ve vodě.
- Nakládání do pšenice mělo vejce zachovat jako čerstvá po celou zimu.
Vajíčka bylo nutné pečlivě omýt, osušit a naskládat do velkých zavařovacích sklenic, ve kterých se zalila roztokem. Pak se sklenice uzavřela a uložila v chladu. Naložená vejce se před konzumací musela opět omýt a pak se zpracovala stejně jako čerstvá. Jedinou nevýhodou bylo, že se nedal žloutek oddělit od bílku.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jiné možnosti skladování vajec
V současnosti můžeme vejce skladovat i jinak:
- Vejce se vkládají do mrazáku rozšlehaná - přesný počet do malých krabiček.
- Vařená vejce můžeme nakládat do octového nálevu jako okurky.
Uvařená oloupaná vejce mají trvanlivost v lednici i několik týdnů. Hodí se ke zdobení chlebíčků, do salátů, do koprové omáčky nebo do kulajdy.
Komentáře