Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak naše babičky nakládaly vejce? Čerstvá i vařená uměly uchovat na zimu
Zdroj: Freepik - azerbaijan_stockers

Uchovávání živočišných produktů bylo zvláště na vesnici důležité pro přežití celé rodiny. Tak jako se sušilo a udilo maso, vařily marmelády a mlela mouka, tak naše babičky skladovaly vejce ve speciálním roztoku.

Naše babičky na vesnicích chovaly slepice, husy a kachny a proto měly dostatečnou zásobu vajec. Na zimu a na období, kdy slepice odpočívaly a nenesly, bylo potřeba nějaká čerstvá vejce uskladnit, aby pak při vaření a pečení nechyběla. 

Jak babičky nakládaly vejce

Používaly jednu ze tří možností - nebo všechny, pokud bylo vajíček hodně:
  1. Nakládání do vodního skla, což je křemičitan sodný a voda v poměru 1:10. 
  2. Nakládání do vápna (hašeného) - hydroxid vápenatý, rozpuštěný ve vodě.
  3. Nakládání do pšenice mělo vejce zachovat jako čerstvá po celou zimu.

Vajíčka bylo nutné pečlivě omýt, osušit a naskládat do velkých zavařovacích sklenic, ve kterých se zalila roztokem. Pak se sklenice uzavřela a uložila v chladu. Naložená vejce se před konzumací musela opět omýt a pak se zpracovala stejně jako čerstvá. Jedinou nevýhodou bylo, že se nedal žloutek oddělit od bílku.

Jiné možnosti skladování vajec

V současnosti můžeme vejce skladovat i jinak:

Uvařená oloupaná vejce mají trvanlivost v lednici i několik týdnů. Hodí se ke zdobení chlebíčků, do salátů, do koprové omáčky nebo do kulajdy.

 
 

 

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli