Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Myjete vajíčka koupená v obchodě? Pozor na to, varuje farmářka Alena Jalůvková, můžete si zadělat na zdravotní malér
Zdroj: Se souhlasem Aleny Jalůvkové a Pixabay/ koláž Toprecepty.cz

Když si přinesete domů vajíčka z obchodu, pravidelně je umýváte předtím, než je uložíte do lednice? Možná vás tedy překvapí, že se to nemá dělat, a dokonce tak hazardujete se svým zdravím. Proč by se tedy vejce neměla omývat a jak je očistit, když jsou opravdu hodně špinavá? Zeptali jsme se dvou odborníků.

Kvalitní vejce od farmáře i z obchodu

Bez vajíček se v kuchyni obejdeme jen stěží. Někdo má to štěstí, že má vajíčka domácí přímo od vlastních slepic, jiný má kontakt na nějakého farmáře, další jsou odkázáni na vejce z obchodu. U nich většinou řešíme, z jakého jsou chovu, případně odkud pocházejí. V současnosti již běžně v obchodech seženeme kvalitní vajíčka i v bio kvalitě, která se vyrovnají těm domácím. Vzhledem k tomu, že vajíčka nejsou úplně nejlevnější, je třeba je i vhodně skladovat, aby se nám nezkazila. 

Hrozí u vajíček salmonela?

V případě vajec se nejvíc obáváme bakterií salmonely, které se ukrývají většinou na povrchu skořápky, někdy i uvnitř vajec. I když jsou dnes chovy přísněji kontrolovány, nikdy nemáte jistotu, což platí hlavně v případě domácích vajíček.

„U vajec od producentů nad 50 slepic se salmonely bát nemusíte, slepice musí být očkované. U drobnochovatelů je strach na místě,“ říká pro Toprecepty.cz Alena Jalůvková, bývalá dlouholetá majitelka Farmy Štěpánovsko. Riziko salmonely je i jeden z důvodů, proč někteří lidé vejce před uložením do lednice omývají. Paradoxně si tak ale škodí víc, než kdyby to neudělali. 

Proč se vejce nemají mýt?

Vejce bývají někdy na povrchu znečištěná trusem nebo peříčky, což platí nejen pro ta domácí, často jsou špinavá i vajíčka z obchodu. Není divu, že mají lidé tendenci je před uložením do lednice opláchnout. Není to však dobrý nápad.

„Vejce mají pórovitou skořápku a na jejím povrchu přirozený antibakteriální povlak – kutikulu, která funguje jako ochranná vrstva bránící vstupu bakterií do vejce. Jde vlastně o ochranu kuřete, které by se vyvíjelo v oplodněném vejci. Pokud vejce umyjete vodou, narušíte tuto přirozenou bariéru a ze skořápky pak mohou dovnitř proniknout různé bakterie, včetně těch pro lidský organismus škodlivých – například salmonely.“ vysvětluje pro Toprecepty.cz Jan Kovář, expert na vejce a chlazené potraviny z online supermarketu Košík.cz.

Před uložením do lednice by se tak vejce rozhodně umývat neměla. Pokud je nutně chcete umýt, udělejte to až těsně před tím, než se je budete chystat uvařit, usmažit nebo použít do těsta. 

Když jsou vejce hodně špinavá

„Extrémně špinavé vejce od trusu by se neměla prodávat. Pokud jste si již vejce donesli domů, umyjte je (pokud je to nutné) až před upotřebením,“ potvrzuje Alena Jalůvková. V případě, že by vajíčka byla opravdu špinavější tak, že se vám příčí je takto ukládat do lednice, očistěte je raději nasucho. „Jestliže je chceme jen očistit od větších nečistot, můžeme použít drsnou stranu houbičky na nádobí nebo suchý hadřík,“ doplňuje Kovář.

Jak uchovávat vejce v lednici

Na případnou kontaminaci vajíček má vliv také jejich stáří. Riziková jsou i špatně skladovaná vejce. „Důležité je vědět, kdy byly vejce snesené. Čerstvé vejce do 5 dnů v chladu nemá ještě otevřené póry ve skořápce, v tom případě je bez problémů. Čím je starší, tím víc je náchylné. Vejce zakoupená v obchodě nejsou úplně čerstvá, proto by se umývat neměla. Jakkoliv poškozené vejce spotřebujte varem nebo do pečiva,“ doporučuje pro Toprecepty farmářka Alena Jalůvková

Roli hraje i to, kde máte vajíčka uskladněná v lednici. Obvyklým místem jsou dveře lednice, ale to je také špatně. Protože se dveře často otevírají, vejce se tam zahřívají vzduchem zvenku. Proto je lepší dávat je do poličky a co nejdál ode dveří.

Náš tip: Dělá vám vždy problém po uvaření oloupat skořápku? S tímto videem to zvládnete během pár sekund. 


 

Témata

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více